Hlavní obsah

Vaidišová je v semifinále turnaje v Linci

PRAHA

Tenistka Nicole Vaidišová se v pátek probojovala do semifinále turnaje v rakouském Linci. Česká hráčka si účast v nejlepší čtyřce zajistila vítězstvím nad Jelenou Jankovičovou, srbskou hráčku zdolala po setech 5:7, 7:6 a 6:4.

Článek

Sedmnáctiletá Vaidišová se s Jankovičovou utkala popáté v kariéře a ve vzájemné bilanci si připsala čtvrté vítězství. Jednadvacetiletá srbská tenistka českou hráčku porazila jen na zářijovém US Open, kde zastavila Vaidišovou ve třetím kole.

V semifinále podniku s dotací 600 000 dolarů se Vaidišová utká s Naděždou Petrovovou, která ji před čtrnácti dny zdolala ve stejné fázi turnaje v Moskvě. Druhá nasazená Ruska, která v Linci obhajuje titul, si dnes poradila s Australankou Samathou Stosurovou hladce 6:1, 6:3.

Vaidišová měla nakročeno už k zisku úvodního setu. Za stavu 5:4 při podání soupeřky si vypracovala postupně tři setboly, žádný z nich však nevyužila. Jankovičová pak získala tři hry za sebou a tím i celý set.

Rovněž ve druhé sadě nejlepší česká tenistka promarnila řadu šancí. Dostala se do vedení 6:5 a 40:0 při podání Jankovičové, ale znovu tři setboly zahodila. Sadu nakonec rozhodl až tie-break, v němž Vaidišová po další nevyužité šanci na zisk setu proměnila první setbol, který měla při vlastním servisu.

Hned ve třetí hře rozhodující sady pak vzala Jankovičové podruhé v zápase servis. Náskok jednoho brejku si držela i nadále a v desáté hře podávala na vítězství v zápase. Rychle se dostala do vedení 40:0, a i když při prvním mečbolu udělala dvojchybu, na druhý pokus už rozhodla o svém postupu.

Gulbis v Petrohradu vyřadil třetího Čecha

Lotyšský tenista Ernest Gulbis se na turnaji v Petrohradu pasoval do role kata českých tenistů. Po Robinu Vikovi a Lukáši Dlouhém dnes vyřadil Jana Hernycha. Osmnáctiletý mladík na elitních turnajích ATP před tímto podnikem odehrál jen čtyři zápasy a ve světovém žebříčku ještě není ani v první dvoustovce, ale na podniku s dotací milion dolarů postoupil už do semifinále.

Zápas s českým daviscupovým reprezentantem byl dlouho vyrovnaný. Hernych sice po ztracené první sadě prohrával ve druhém setu už 2:5, ale vzchopil se a vynutil si tie-break. Tentokrát zkrácenou hru rozhodl pro sebe v poměru 7:4. Do známého stavu 2:5 se dostal i v rozhodujícím třetím setu, ale další obrat se muž už nezdařil a Gulbis startující díky divoké kartě znovu postoupil.

Příštím soupeřem nadějného svěřence legendárního Nikiho Piliče bude třetí nasazený Mario Ančič z Chorvatska. "Budu si muset zvyknout na centrální kurt. Nemám moc často příležitostí hrát na tak velkém dvorci, jako je tady," řekl 204. hráč světového žebříčku.

Už jen dvě vítězství dělí v Petrohradu od obhajoby titulu Thomase Johanssona. Švédský tenista, kterému se letos na okruhu ATP příliš nedařilo, zvládl svůj první čtvrtfinálový start od únorového vážného zranění oka a Jihoafričana Wesleyho Moodieho ve třech setech zdolal.

Čermák a Levinský budou hrát v Lyonu o titul

Čeští tenisté František Čermák a Jaroslav Levinský jsou na turnaji v Lyonu krůček od prvního společného titulu ve čtyřhře na okruhu ATP. V dnešním úvodním semifinále porazil čtvrtý nasazený pár jihoafricko-nizozemskou dvojici Jeff Coetzee, Rogier Wassen i přes ztrátu prvního setu 4:6, 7:6 a 10:4.

Největším společným úspěchem české dvojice byla letos finálová účast na turnaji v Moskvě. Čermák v této sezoně rozmnožil svou sbírku titulů na třináct díky třem turnajovým triumfům s Leošem Friedlem. Levinský, který má na kontě tři tituly, se v této sezoně radoval s různými partnery dvakrát.

Federer vyřadil v Basileji Novákova přemožitele

Švýcarský tenista Roger Federer dál plní na turnaji v Basileji roli největšího favorita a přes pátého nasazeného Davida Ferrera postoupil do semifinále. První hráč světového žebříčku porazil španělského přemožitele Jiřího Nováka ve dvou setech, druhý získal ve zkrácené hře až poměrem 16:14.

V semifinále turnaje, který je dotován částkou 850.250 eur, je i obhájce titulu Fernando Gonzalez. Třetí nasazený Chilan dnes zdolal Juana Martina Del Potra z Argentiny ve třech setech.

LINEC
Dvouhra - čtvrtfinále:
Vaidišová (4-ČR) - Jankovičová (6-Srb.) 5:7, 7:6 (7:5), 6:4, Petrovová (2-Rus.) - Stosurová (Austr.) 6:1, 6:3, Šarapovová (1-Rus.) - Ivanovičová (5-Srb.) 7:6 (7:3), 7:5, Schnyderová (3-Švýc.) - Zvonarevová (Rus.) 7:6 (7:2), 6:4.
Semifinálové dvojice: Šarapovová - Schnyderová, Vaidišová - Petrovová.
PETROHRAD
Dvouhra - čtvrtfinále:
Gulbis (Lot.) - Hernych (ČR) 7:6 (8:6), 6:7 (4:7), 6:2, Ančič (3-Chorv.) - Mirnyj (Běl.) 6:4, 7:5, T. Johansson (Švéd.) - Moodie (JAR) 6:3, 3:6, 6:3, Kunicyn (Rus.) - Starace (It.) 6:3, 6:2.
Semifinálové dvojice: T. Johansson - Kunicyn, Ančič - Gulbis.
LYON
Dvouhra - čtvrtfinále:
Gicquel (Fr.) - Grosjean (6-Fr.) 7:5, 1:6, 7:6 (7:5), Malisse (7-Belg.) - Ginepri (USA) 6:4, 6:3.
Čtyřhra - semifinále:
Čermák, Levinský (4-ČR) - Coetzee, Wassen (JAR/Niz.) 4:6, 7:6 (7:5), 10:4.
BASILEJ
Dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (1-Švýc.) - Ferrer (5-Šp.) 6:3, 7:6 (16:14), Wawrinka (Švýc.) - Nalbandian (2-Arg.) 7:6 (9:7), 6:2, Gonzalez (3-Chile) - Del Potro (Arg.) 5:7, 6:4, 6:4, Srichaphan (Thaj.) - Acasuso (7-Arg.) 7:6 (7:2), 6:3.
Semifinálové dvojice: Federer - Srichaphan, Gonzalez - Wawrinka.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori