Hlavní obsah

České plavání prochází krizí, důvodů je hned několik

PRAHA

Ticho po pěšině, tak by se dala nazvat aktuální situace v českém plavání. Před pár lety jeden z nejúspěšnějších tuzemských sportů zažívá hlubokou krizi, alespoň co se reprezentantů týče. Odborníci a trenéři mohou s nostalgií vzpomínat na dobu Lenky Maňhalové, Daniela Machka, Hany Černé-Netrefové, Ilony Hlaváčkové, Daniela Málka či Květoslava Svobody.

Článek

Co to způsobilo? Příčin je zřejmě hned několik, ale současné vedení plaveckého svazu a reprezentace prý problém neřeší.

Nynější trenérka týmu Jaroslava Passerová nemá po odchodu Hlaváčkové do sportovního důchodu a výkonnostní stagnaci Svobody lehkou úlohu. Tři roky se snaží dostat tým z krize, ale nedaří se jí to. Do roku 2004 šest let pracovala jako trenérka juniorského reprezentace, ale nikdo z mladých zatím do špičky nedorostl. Bývalý trenéři ji vyčítají hlavně nesystémovou práci, zjednodušené reprezentační limity a náhlé změny nominačních kritérií na vrcholné akce přímo v průběhu sezóny.

"Kdo si mohl dovolit zaplatit, tak jel," poukázal na MS v roce 2005 v Montrealu bývalý kouč reprezentace Josef Nalezený, který tým vedl v letech 1992 až 2000. Před dvěma lety totiž odcestovalo do Kanady díky mírným limitům C s finanční spoluúčastí hned šestnáct plavců, ale z rozplavby nepostoupil ani jediný. Passerová tehdy totiž vsadila na štafety a rozdala sedm divokých karet.

"Byla to možná dobře míněná snaha, ale být ve štafetách třináctý ze šestnácti a porazit maximálně Brahmaputru, v tom cestu nevidím," řekl s nadsázkou Nalezený. "České plavání bylo vždy o pár lidech, o výjimečných jedincích. Takové si musíme vychovávat," přidal se Jaroslav Strnad, kouč reprezentace v letech 2000-2004, který kritizoval i zrušení limitů C v průběhu sezóny. "To plno plavců psychicky srazilo," řekl.

Passerová se brání, že to je už dva roky stará záležitost a v letošní sezóně jsou kritéria jasně nastavená a neměnná. "A divokých karet budeme rozdávat pouze poskrovnu, maximálně jednu," slíbila trenérka. A co její sázka na štafety? "Od té doby štafeta nikam nejela a nevidím možnost, že by se štafeta dostala na olympiádu. Ne, že bych nechtěla, ale nenajdeme čtyři lidi," přiznala Passerová, že české plavání je pouze o jedincích.

Předseda se musí podle Strnada změnit 

Podle mnoha názorů je brzdou českého plavání předseda svazu Vladimír Srb. "Fungování svazu je úzce spjato s jeho osobou. Neexistuje systém, předseda chce rozhodovat o všem. Rozumí plavání, je šikovný, ale nemá čas," prohlásil Strnad. Srb ale nesouhlasil. "Já si ten čas na rozdíl od ostatních funkcionářů najdu," opáčil mimo jiné člen představenstva Sazky, předseda ČSTV, předseda plaveckého svazu, plavecký rozhodčí či statistik.

"První krok změn k lepšímu? Předseda se musí změnit. On musí dělat jen hlavní rozhodnutí a mít kolem sebe tým lidí. Plavání je dnes sport jednoho muže. A většina se ho bojí," doplnil však svůj názor Strnad. "Já s tím samozřejmě nesouhlasím, ale nemohu bránit nikomu, kdo si to myslí. A není pravda, že já mám snahu o všem rozhodovat," odmítal Srb.

Někdejší kouč reprezentace Josef Nalezený vidí problém v širším spektru. "Nelze směšovat plavání s reprezentací. Sice zmizela Hlaváčková a Svoboda, ale hlavně kvůli tomu, že chybí metodická činnost, tak nevíme, jak je na tom průměrný plavec, to podhoubí," vykládal ČTK Nalezený. "Když jsem já byl trenérem, měl jsem kolem sebe pár schopných lidí, bylo to adresnější, rozhodnutí byla odbornější. Dneska je v realizačním týmu každý trenér," řekl. "Ztratila se odbornost, rozhodnutí jsou špatná," dodal.

Bývalá vicemistryně světa a mistryně Evropy Hlaváčková nevidí u mladých plavců snahu. Sama je totiž v Plzni trénuje. "Oni vůbec nemají chuť, nemají motivaci. Je to velmi náročný sport, zatímco v dnešní době děti mají hodně možností, mohou dělat cokoliv," prohlásila pro ČTK. "Je to velká dřina, navíc mladí plavci nemají vzory. V plavání nejsou Jágr nebo Neumannová," zmínila české sportovní legendy.

Svoboda údajně příliš trénoval a závodil

Kdysi hvězdný Svoboda se trápí od kolapsu na krátkém ME 2004 ve Vídni. "Podle mě trénoval moc a chtěl i stihnout všechny vrcholné závody, v roce 2004 takové byly čtyři," připomínal Strnad. Znojemský kraulař si podle všeho nechal poradit a v letošní sezóně před olympijským rokem odpočívá a probíhající MČR v Podolí je jeho posledním závodem.

Po dlouhodobé nemoci se vrací prsařka Petra Chocová, talent prokazuje prsař Jiří Jedlička či Dominik Bartoš, v zámoří chtějí nabrat formu Petra Klosová a Martina Moravčíková, po zranění se vrací Jana Klusáčková-Myšková, znojemský Michal Rubáček věří v další zlepšení, slibně vypadá znakařka Simona Baumertová a Jana Pechanová zkusí vedle dálkového plavání opět i bazénové.

Trenérům a vedení českého plavání tudíž nezbývá nic jiného než věřit, že Svoboda nalezne cestu ven z krize a některý z dalších talentů to dotáhne do absolutní evropské špičky.

Reklama