Hlavní obsah

Po dvou bronzech má skifař Synek světové stříbro

MNICHOV

Skifař Ondřej Synek vybojoval na mistrovství světa v Mnichově stříbrnou medaili. Po třetích místech z minulých dvou šampionátů v sobotu český veslař nestačil pouze na Novozélanďana Maheho Drysdala, jenž získal titul potřetí za sebou. Miroslava Knapková nedokázala po zdravotních problémech navázat na dvě stříbrné medaile z předchozích let a skončila čtvrtá. Od medaile ji dělilo jen 19 setin sekundy.

Foto: Jiří Koliš

Skifař Ondřej Synek

Článek

Synek zahájil finále podle osvědčené taktiky rozvážně a do poloviny dvoukilometrové trati se pohyboval na čtvrtém místě. Vítěz letošního Světového poháru stupňoval tempo a po 1500 metrech už byl třetí. Do čela se mezitím posunul Drysdale, na kterého Synek v té chvíli ztrácel tři a půl sekundy.

Čtyřiadvacetiletý veslař Dukly Praha v závěru mohutným finišem předstihl norského olympijského vítěze Olafa Tufteho. Na Drysdala Synkovo závěrečné zrychlení už nestačilo, i když ztrátu na nejlepšího skifaře posledních let nakonec stáhl na 81 setin. Bez medaile skončil na pátém místě domácí favorit Marcel Hacker, mistr světa z roku 2002.

Před závodem byl Synek nervózní

"V závěru jsem se soustředil na Tufteho a boj o druhé místo. Myslel jsem si, že Drysdale je mnohem dále. Jsem hrozně rád, že finále vyšlo. Předtím se mi tady moc nedařilo a myslel jsem si, že jsme špatně vyladili formu. Ukázalo se, že to bylo dobré," řekl Synek novinářům.

Přestože v sobotu dopoledne působil klidně a snažil se i vtipkovat, opak byl prý pravdou. "Byl jsem nervózní jako pes," pousmál se Synek, který měl před sobotním dnem ve své sbírce již čtyři bronzové medaile z juniorských a světových šampionátů. "Kdyby to dopadlo stejně, ani bych se nezlobil. Vždy říkám, že hlavní je být do tří," uvedl.

Knapková skončila čtvrtá

Přesně obráceně než Synkova jízda vypadalo finálové vystoupení Knapkové. Veslařka pražské Slavie od prvního mezičasu vedla, v čele byla ještě 500 metrů před cílem, ale pak neodolala finiši soupeřek. Nejprve ji předjela hlavní favoritka a obhájkyně zlata Jekatěrina Karstenová-Chodotovičová z Běloruska, poté Rumjana Nejkovová z Bulharska a ve finiši i Američanka Michelle Gueretteová.

"Po zdravotních peripetiích, které jsem měla, se mi jelo skvěle a jsem spokojená. Takový závod jsem v životě nejela. Cítila jsem se dobře. Takhle dlouho jsem od startu ještě nikdy nevedla," řekla Knapková novinářům. K dobré pohodě jí prý pomohl i fakt, že neměla co ztratit. "S medailí jsem před mistrovstvím nepočítala. Dnes jsem si říkala, že pojedu pro diváky a chtěla jsem se bavit," prohlásila.

Dvojskif Antošová-Vařeková dojel pátý

Třetím českým zástupcem v hlavním finále byl ženský dvojskif Jitka Antošová, Gabriela Vařeková. Čtyřnásobné světové šampiónky v juniorských kategoriích obsadily páté místo. Z titulu se radovala čínská dvojice Čchin Li a Liang Tchien.

"Pro nás je to obrovský úspěch a bezvadný výsledek," řekla Vařeková. S Antošovou se musely vyrovnávat i s náročnými podmínkami, neboť před jejich finále začalo pršet. "Všechno bylo mokré a musely jsme si dávat velký pozor. Hlavní tak bylo projet cílem, jinak by se nám totiž nepočítala kvalifikace na olympiádu," podotkla s trochou nadsázky Vařeková.

Česká čtyřka bez kormidelníka vyhrála malé finále

V malém finále zvítězila čtyřka bez kormidelníka Karel Neffe, Milan Bruncvík, Jan Gruber, Michal Horváth a jako pátá česká posádka se kvalifikovala na olympijské hry v Pekingu. Svěřenci trenéra Petra Blechy obsadili na MS celkově sedmé místo.

"Jsme rádi, že se nám podařilo splnit cíl, který jsme si dali. Důležité bylo, že se kluci nesložili z toho, že nepostoupili do velkého finále," řekl ČTK Blecha. V příští olympijské sezóně prý mají jeho svěřenci co zlepšovat. "Koukal jsem na finále a to byla sebevražda. A vše půjde ještě nahoru. Naší menší výhodou je, že jsme nejmladší loď a mládí se nahoru dere trochu lépe," uvedl.

V B finále neolympijské kategorie dvojka s kormidelníkem dojela trojice Tomáš Patera, Jakub Friedberger a Radek Talenský na druhém místě a patří jim konečná osmá pozice.

Reklama

Související témata: