Hlavní obsah

Čeští veslaři v dodatečné olympijské kvalifikaci neuspěli

POZNAŇ

Čeští veslaři neuspěli ve středečních finálových jízdách na dodatečných kvalifikačních závodech v Poznani a nepodařilo se jim probojovat se na olympijské hry do Pekingu. Nejblíže postupu byli ze čtyř posádek Václav Chalupa, Jakub Makovička na dvojce bez kormidelníka a bratři Jan a Ondřej Vetešníkové na dvojskifu lehkých vah, kteří obsadili první nepostupové pozice. Chalupa s Makovičkou byli třetí, Vetešníkové čtvrtí.

Foto: archiv

Václav Chalupa - ilustrační fotografie

Článek

Chalupa, který do nepárové disciplíny přešel teprve letos, se tak na svou šestou olympiádu nepodívá. Z vítězství se radovala favorizovaná kanadská posádka Scott Frandsen, Dave Calder, druzí skončili Italové Raffaello Leonardo a Giuseppe de Vita, kteří českou dvojici porazili o 0,57 vteřiny.

Ještě blíže postupu nakonec byl dvojskif lehkých vah bratrů Vetešníkových. V jejich kategorii totiž po přerozdělení účastnických míst postupovaly tři lodě, poté co Mezinárodní veslařská federace na poslední chvíli upravila postupový klíč a přidělila Evropě další místo. Vetešníky tak nakonec od účasti na olympiádě dělilo jen 0,36 vteřiny.

"I díky tomu nemůže být člověk až tolik zklamaný. Obě naše lodě, hlavní želízka, odjely výborný závod a k postupu jim chyběl jen kousek. Zklamaní můžeme být jen z toho, že to bylo tak těsné," řekl reprezentační šéftrenér Přemysl Panuška. "Z jejich výkonů smutní nejsme, bohužel to nevyšlo," litoval.

Ve finále se představily i další dvě české posádky. Čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Adam Kapa, Vlastimil Čabla byla pátá a dvojskif Tomáš Karas, Jaroslav Řepa šestý.

Na srpnové olympiádě se tak představí celkem dvanáct českých veslařů v pěti disciplínách. Na loňském mistrovství světa si účast vybojovali skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková, ženský dvojskif Jitka Antošová, Gabriela Vařeková, párová čtyřka a čtyřka bez kormidelníka.

Reklama

Související témata: