Hlavní obsah

Trenéra českých plavců Kyněru potěšil vzestup mládí

ZNOJMO

Pět nových českých rekordů, výrazný výkonnostní vzestup mladých plavců a také splněné limity pro start na světovém šampionátu v Římě byly hlavními klady třídenního zimního mistrovství České republiky v padesátimetrovém bazénu v Českých Budějovicích. Sezonu po olympijských hrách v Pekingu začali čeští plavci pod vedením nového reprezentačního kouče Jiřího Kyněry slibně.

Článek

"Mohu být spokojen, neboť úroveň českého plavání se posunula. Hodně plavců mělo na šampionátu motivaci, chtěli se prosadit po mistrovství Evropy v krátkém bazénu," řekl dnes ČTK Kyněra s tím, že českou špičku rozšířili Sabina Dostálová z Ústí nad Labem a Tomáš Plevko z Žatce.

Hned dva české rekordy překonal Jan Šefl, jednou vylepšili národní maximum Sandra Kazíková, Martin Baďura a Plevko.

"I když Šefl a Rubáček nemusí před mistrovstvím světa bojovat s limity, oba tato kritéria o víkendu splnili," uvedl Kyněra. Nominaci na MS si vybojovaly také Simona Baumrtová a Sabina Dostálová.

Nejúspěšnějším plavcem šampionátu se stal Květoslav Svoboda, přestože bojoval s nachlazením a zvažoval i odstoupení z mistrovství. Navzdory zdravotnímu handicapu získal tři individuální tituly na kraulařských tratích a dva ve štafetě.

Mistrovství republiky potvrdilo, že špičkoví plavci už nevyrůstají pouze ve velkých střediscích v Brně, Praze, Zlíně a Znojmě. Stále více se prosazují také mladí závodníci z Trutnova, České Lípy, Ústí nad Labem, Příbrami, Žatce a Pardubic.

Plavce nyní čeká závodní pauza. "Reprezentační sraz plánujeme až na poslední víkend v dubnu, kdy se všichni představí na mítinku Austria ve Vídni," uvedl Kyněra.

Reklama