Hlavní obsah

Vodní slalomáři na ME propadli, nemají individuální medaili

NOTTINGHAM

Reprezentace vodních slalomářů se vrátí poprvé v historii z mistrovství Evropy bez medaile z individuálních závodů. Po kajakářkách a deblkanoistech v neděli nedosáhli na stupně vítězů při devátém kontinentálním šampionátu v Nottinghamu ani kajakáři s kanoisty.

Článek

Pozici velmoci si naopak upevnili Slováci. Po sobotních triumfech Eleny Kaliské a bratrů Hochschornerových na C2 v neděli zvítězil i třetí olympijský vítěz Michal Martikán na C1. Hned za úspěšným obhájcem titulu skončil další Slovák Alexander Slafkovský. Zbývající zlatou medaili vybojoval na umělém kanálu na řece Trent kajakář Daniele Molmenti pro Itálii.

Maximem české výpravy zůstala pátá místa Ireny Pavelkové a deblkanoe Jaroslav Pospíšil, David Mrůzek. V neděli přidal šestou pozici kajakář Vavřinec Hradílek, Ivan Pišvejc skončil devátý. Stejně jako někteří jejich kolegové o den dříve zvládli oba lépe semifinále, ve kterém obsadili třetí a čtvrté místo.

Neúspěšné mistrovství 

"Musím to hodnotit jaké neúspěšné mistrovství. Bylo tam pár světlých výjimek, pátá místa Ireny (Pavelkové) a deblu, šestá pozice Vávry (Hradílka), ale celkově je to z mojí strany negativní," zhodnotil šampionát kouč reprezentace Jiří Pultera.

Mezi desítku nejlepších kajakářů nepostoupil Michal Buchtel a nedokázal to ani jediný český semifinalista na C1 Stanislav Ježek, obhájce stříbra. "Je to těžké krátce po závodech hodnotit, ale zatím to beru pouze jako nepodařené závody," neviděl Pultera v nezdaru hlubší pokles formy reprezentantů. "Předváděli výborné výkony v semifinále, kde se také jezdí naplno, takže jsou schopní jezdit do trojky, musejí to umět," vysvětlil.

Možná se na výkonech českých závodníků mohla projevit nová pravidla, neboť finále se jezdí takzvaně "od nuly". "Ale rozhodně se na to nebudeme vymlouvat, musíme si na to zvyknout, že se budou medailisté měnit," naznačil, že bude záležet na momentálním výkonu. "Až na Slováky, ti jsou jinde," uznal.

Zlato z hlídek 

Český tým získal v Británii pouze dvě zlaté medaile v neolympijských hlídkách kanoistů 3xC1 a 3xC2. Před rokem se reprezentace vrátila z Krakova se čtyřmi individuálními medailemi včetně absolutního triumfu kajakářek, naopak v týmových závodech tehdy Češi vyšli naprázdno.

"Nikdo nejel tentokrát vyloženě špatně. Singlkanoisté sice propadli, ale vyhráli hlídky, v nichž jeli skvěle," upozornil Pultera. "Nemůžu říct o nikom, že zklamal. Prostě se může příště stát, že budeme mít medaile čtyři," věřil kouč. Reparát mohou jeho svěřenci složit v září na mistrovství světa ve španělském Seu.

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Nottinghamu:
Muži:
K1: 1. Molmenti (It.) 92,49 (0 trestných sekund), 2. Neveu 92,93 (0), 3. Billaut (oba Fr.) 93,43 (0), ...6. Hradílek 96,38, 9. Pišvejc 105,39 (8), ...v semifinále 18. Buchtel (všichni ČR) 103,53 (4).
C1: 1. Martikán 95,66 (0), 2. Slafkovský (oba SR) 96,26 (0), 3. Benzien (Něm.) 97,51 (0), ...v semifinále 13. Ježek (ČR) 106,97 (6).

Reklama