Hlavní obsah

Knapková po Pekingu déle odpočívala, nyní se soustředí až na MS

PRAHA

Starty na Světovém poháru jako příprava na srpnové mistrovství světa, tak vypadá plán nejlepší české veslařky současnosti Miroslavy Knapkové pro letošní sezónu. Dvojnásobná stříbrná medailistka ze světových šampionátů, která se v loňském roce stala mistryní Evropy, si po loňských olympijských hrách v Pekingu dopřála delší zimní přestávku. Nyní už je ale v plné přípravě a o víkendu ji čeká první velký mezinárodní start. Zúčastní se druhého podniku SP v Mnichově.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Česká skifařka Miroslava Knapková

Článek

"Díky tomu je sezona jiná. Dala jsme si trochu delší pauzu a začala později trénovat. Rok tak mám trochu posunutý a teď jsem v nejtěžším tréninkovém procesu," řekla Knapková v rozhovoru pro ČTK. V minulých týdnech si už ale stihla připsat prvenství na Primátorkách a na regatě v německém Ratzeburgu. "Vše směřujeme k jedinému vrcholu, srpnovému mistrovství světa v Poznani," uvedla.

Osmadvacetiletá veslařka pražské Slavie původně počítala, že příprava bude poklidná, ale vše se zkomplikovalo rozhodnutím Jitky Antošové věnovat se v této sezoně také skifu. Knapková tak má najednou doma silnou soupeřku, na což nebyla v minulých letech zvyklá. "Myslela jsem, že to tak bude. Jelikož se mi ale objevila nová soupeřka, tak už kolem toho začíná být živo," přiznala Knapková.

Situaci ještě zamotal výsledek domácího šampionátu na dlouhé trati, kde Antošová Knapkovou porazila. "To se mi doma stalo asi po sedmi nebo osmi letech. Bylo to ale tím, že nejsem ve formě, ve které jsem byla dříve. Ještě doháním to, že jsme začali trénovat později, navíc jsem měla zdravotní problémy. Doufám ale, že to doženu a svaz mě nechá v klidu trénovat, abych to mohla dokázat na mistrovství světa," uvedla Knapková.

Svěřenkyně trenéra Tomáše Kacovského totiž nebyla příliš nadšená z toho, že se například na svazovém webu objevila anketa, zda by nebylo lepší, aby jezdila v letošní sezoně dvojskif s Antošovou. Stejně tak ji nepotěšila výtka reprezentačního šéftrenéra, že v Ratzeburgu vyhrála nad Antošovou jen s malým rozdílem.

"Asi budu sledována více než dříve," řekla smířeně Knapková. Jinak ale konkurenci vítá. "Na jednu stranu je to dobře. Spíše bylo zvláštní, že tady tolik let nebyla. I pro mě je to trošku motivace. Mám větší chuť do tréninku, když ji mám denně na očích," podotkla.

Teoreticky však hrozí, že by Antošová, jejímž letošním hlavním cílem je světový šampionát do 23 let v Račicích, Knapkovou vytlačila z nominace na seniorské MS, na kterém se může představit jen jedna z nich. "Doufám, že se to nestane. Nikdy ale neříkej nikdy, stát se může cokoliv," pousmála se Knapková.

Reklama