Hlavní obsah

Hilgertová a Hradilek dokonali absolutní úspěch českých vodáků

PRAHA

Mezinárodní závod ICF ve vodním slalomu O cenu Trojského koně nepoznal jiného než českého vítěze. Po sobotním triumfu Marie Řihoškové, Stanislava Ježka a Jaroslava Volfa s Ondřejem Štěpánkem v kanoistických disciplínách dnes opět na kanálu v pražské Troji vládly jen domácí lodě. Kajakářské závody vyhráli Štěpánka Hilgertová a Vavřinec Hradilek.

Článek

Absolutní nadvládu mezi ženami podtrhly druhým místem Irena Pavelková a třetí Řihošková. Až pátá byla dvojnásobná olympijská vítězka Elena Kaliská ze Slovenska, která utrpěla porážku také v sobotním závodu nové kategorie kanoistek.

Hilgertová si pochvalovala, že se jí konečně podařilo schovat si nejlepší jízdu na finále, které se jezdí podle nových pravidel od nuly. "Jezdilo se mi dobře, ale měla jsem strach, jestli zvládnu čtyři jízdy, aby to gradovalo. To se mi povedlo," řekla Hilgertová. Zatímco v domácích nominačních závodech na jaře měla na mále, nyní má z ježdění stále lepší pocity. "Teď ta finálová jízda nebyla sice famózní, ale už solidní. Mám dobrý pocit," dodala.

V Praze nebyla absolutní světová špička

Za Hradilkem skončili Polák Grzegorz Polaczyk a další český reprezentant Ivan Pišvejc. Až desátý byl několikanásobný vítěz Světového poháru Erik Pfannmöller z Německa. "Výsledek je super, i výkon byl dobrý," pochvaloval si Hradilek, který po ME tři týdny trénoval, aby v dalším průběhu sezóny vydržel nápor tří závodů Světového poháru a mistrovství Evropy do 23 let. "A hodně mi dneska pomohli diváci, kterých bylo i z mé rozvětvené rodiny hodně," dodal.

V Praze letos nebyla absolutní světová špička, v příštím roce však bude závod opět součástí SP. Trojské klání se však započítávalo do světového žebříčku, podle kterého se bude nasazovat do příštího ročníku Světového poháru. Ten letošní začne příští víkend ve Francii a v týdenních intervalech má na programu ještě dva závody na Slovensku a v Německu.

Prostřední díl v Čunovu ale vynechá Hilgertová. "Mám pocit, že by ty čtyři závodní víkendy byly na mě moc," vysvětlila. První díl ve Francii zase kvůli zraněnému zápěstí nepojede Tomáš Indruch a deblovou dvojici Marek Jiras a Tomáš Máder nahradí v celém programu SP Tomáš Koplík a Jakub Vrzáň.

Mezinárodní závod ICF ve vodním slalomu v Praze - Troji:
Muži: K1: 1. Hradilek (ČR) 85,82 (0 trestných sekund), 2. Polaczyk (Pol.) 86,61 (0), 3. Pišvejc 87,73 (0), 4. L. Kubričan 87,84 (0), 5. Buchtel (všichni ČR) 88,32 (2).
Ženy: 1. Hilgertová 97,11 (0), 2. Pavelková 98,35, 3. Řihošková (všechny ČR) 99,70.

Reklama

Související témata: