Hlavní obsah

Daleymu se o skokanském titulu mistra světa nezdálo ani ve snu

LONDÝN

Britský talent Tom Daley rozhodně nečekal, že by se na šampionátu v Římě mohl stát poprvé v kariéře mistrem světa ve skocích do vody z desetimetrové věže. Sám chtěl pouze získávat zkušenosti pro olympijské hry v roce 2012, které se budou konat v Londýně.

Článek

"Doteď to nechápu. Jen jsem tam chtěl jet a předvést výkon, se kterým bych mohl být spokojený. No a teď jsem mistr světa. O tom se mi nezdálo ani v těch nejdivočejších snech," uvedl po návratu do Londýna patnáctiletý školák, který v Římě své soupeře jasně pokořil, když za své poslední dva pokusy dostal vždy čtyřikrát absolutní známku deset.

Daleyho trenér Andy Banks na vítězství favorizoval Číňana Čchiou Po, kterého nakonec jeho svěřenec porazil o sedm bodů. Navíc zklamal olympijský vítěz Australan Matthew Mitcham, který skončil čtvrtý se ztrátou deseti bodů. "Naším plánem rozhodně nebylo útočit na titul. Byli tu jiní favorité. Ale nakonec to dopadlo tak, jak to dopadlo a my za to děkujeme," řekl Banks.

Ten prý hlavně chtěl, aby Daley získal zkušenosti z velkých závodů, které by pak mohl zúročit na domácích olympijských hrách v Londýně 2012. "Naším cílem bylo ustálit výkonnost a získat jistotu a zkušenosti pro olympiádu. Aby se z Toma již stal seniorský závodník a ne jen nadějný nováček," prozradil Banks

Daley se musí se zájmem médií potýkat již od deseti let, kdy na sebe poprvé upozornil jako vycházející hvězda skoků do vody. Zájem ještě vzrost poté, co loni vyhrál evropský šampionát a současný triumf na mistrovství světa z něj udělal jednu z mediálně nejzajímavějších britských sportovních postav. "Není to pro něj lehké. V jednu chvíli je typickým patnáctiletým klukem ve školní tělocvičně a záhy musí být profesionálem u mikrofonu ve studiu," popsal Banks.

I kvůli slávě prožíval Daley ve škole těžké chvíle. Proto měsíc a půl před šampionátem vyměnil školu, protože v té bývalé měl pocit, že ho spolužáci utlačují a týrají. "V jeho kariéře se špatné věci vždy změní na dobré. Ve škole to pro něj nebylo lehké. Teď je ale na Plymouth College a nemusí se ohlížet zpátky," řekl Banks.

Reklama