Hlavní obsah

Plavecká federace odsouhlasila pro příští rok návrat k plavkám z textilu

ŘÍM

Světová plavecká federace FINA v pátek podnikla další krok v boji proti supermoderním úborům, díky nimž plavci v minulých dvou letech vytvořili přes stovku nových světových rekordů. Na pátečním zasedání v rámci světového šampionátu v Římě se zástupci federace dohodli na omezeních, která začnou platit od příštího roku. Plavky již nebudou moci být celotělové a zároveň budou muset být vyrobeny z textilu a ne z umělých látek jako je polyurethan.

Článek

Podle dnes dohodnutých pravidel budou moci muži od příštího roku závodit jen v plavkách od pasu po kolena, ženy pak musí mít holá ramena a celé paže a plavky nesmějí sahat pod kolena. Rovněž se odsouhlasilo, že se na výrobu bude používat pouze "textil". Nebylo však přesně řečeno, jaké látky tento termín zahrnuje. Zatím je jasné, že se nesmí využívat polyurethan. Konkrétní definice termínu se určí na příštím zasedání v září.

"Nejdůležitější je, že se zas mohou využívat pouze textilie," uvedl hlavní kouč amerického plavání Mark Schuster. "Myslím, že jsem vyslal jasný signál o našem názoru, jaké plavky by se měly používat," dodal. Hvězda světového plavání Michael Phelps také rozhodnutí vítá. "Vždycky jsem byl pro, aby se vyplácely trénink a tvrdá práce. Teď už zase půjde o výkony, ne o technologie," uvedl rekordman v počtu zlatých olympijských medailí.

Nová omezení ještě nebudou platit pro mistrovství světa, které pro plavecké disciplíny začne v neděli. Rozhodnutí FINA vejde v platnost až od nového roku, ovšem pouze pro závody organizované světovou federací, tedy pro mistrovství světa a olympiádu. Každý národní plavecký svaz se může rozhodnout, zda bude následovat rozhodnutí FINA a převezme její pravidla pro národní šampionáty.

Problémy s plaveckými úbory začaly v lednu 2008, kdy plavci začali používat celotělový oblek Speedo LZR, díky kterému získali značnou výhodu. V současnosti je údajně nejlepší oblek Jaked Arena. Podle samotných závodníků mohou plavky zrychlit závodníka i o sekundu. "Člověk plave jak na vzduchové matraci, může to pomoci až o vteřinu. Je dobře, že se to začíná zakazovat," uvedla například dvojnásobná olympijská vítězka Britta Steffenová po svém světovém rekordu na 100 metrů volný způsob.

Reklama