Hlavní obsah

Světová elita na dračích lodích se sjede do Račic koncem srpna

PRAHA

Mistrovství světa dračích lodí míří do Čech. Devátý ročník se uskuteční 26.-30. srpna na kanále v Račicích. Půjde o první světový šampionát národních týmů na našem území a očekává se účast až 30 států.

Foto: Česká asociace dračích lodí, Sport.cz

Závody dračích lodí

Článek

Česká republika má za sebou již úspěšné pořádání evropského šampionátu v roce 2006, což byl společně s neschopností Rusů zorganizovat MS v Moskvě hlavní důvod přidělení mistrovství světa. „Vzhledem k tomu, že jsme tu měli Evropu, dostala přednost Moskva. Ta se ale nakonec vzdala kandidatury a my jsme, na základě zkušeností, které s námi mezinárodní federace měla, dostali možnost přivítat zde celý svět,“ upřesnil na středeční tiskové konferenci okolnosti přidělení pořádání prezident České asociace dračích lodí Petr Klíma.

Na kanál v Račicích nedaleko Štětí nad Labem se akce přemisťuje z atraktivního pražského prostředí na Vltavě kvůli přísným regulím mistrovství světa. „O krátkých tratích jsme na sto procent věděli, že se nemohou konat na řece v Praze, ale moc jsme stáli o to v Praze uspořádat alespoň úvodní závod na 2000 metrů a to opět mezi Karlovým a Mánesovým mostem. Bohužel se nám nepodařilo zajistit zastavení provozu parníků, které nám dělaly problémy již v roce 2006. Šlo by to jen v případě, že bychom si zaplatili všechny parníky na ten den, ale zhruba dva milióny navíc v rozpočtu nemáme,“ objasnil Klíma důvody přesunu šampionátu z hlavního města.

Nabitý program

Čtyřdenní program mistrovství světa bude opravdu intenzivní. Jede se celkem v pěti kategoriích: junioři pod 16 a 18 let, kategorie do 23 let, premier, což jsou klasicky dospělí a veteráni nad 40 let a nad 50 let. Dále se dvaadvacetičlenné posádky dělí podle pohlaví na čistě mužské a ženské posádky a na mix, kde musí být minimálně osm pádlujících žen. Závodí se na tratích 200, 500, 1000 a 2000 metrů.

Divácky nejatraktivnější závod na dva kilometry, který se jezdí s otáčkami, proběhne hned v první den šampionátu. „Posádky se různě dojíždějí a  předjíždějí. Když se v Budapešti na klubovém mistrovství Evropy začala voda takhle vařit, tak šli tři lodě ke dnu,“ přidal důkaz o napínavosti závodů Klíma.

Zvláštností dračích lodí je to, že pořadatel obstarává kompletní flotilu a závodníci si přiváží pouze ostatní vybavení. Organizátoři mají připraveno celkem 18 nových plavidel, vyrobených přímo v Číně. Doufají, že se jim tentokrát vyhnou podobné katastrofy, jako když v roce 2006 žhář spálil již připravené lodě.

Cenné kovy a pohár národů

Česká výprava bude čítat na 250 sportovců s jasným cílem. Obsadit co nejvíce disciplín a získat pohár národů. Česká reprezentace obhajuje stříbrné medaile z Šanghaje v kategoriích 200, 500 a 1000m a zlato na 2000m. „Zlato bychom v mužích měli urvat určitě, ale mělo by toho být víc, jinak na ten pohár národů nedosáhneme,“ dodal k českým ambicím reprezentační trenér Petr "Čáp" Procházka.

Ze známých osobností se podniku zúčastní olympijský medailista a momentálně trenér české reprezentace v rychlostní kanoistice Martin Doktor nebo Jan Bartůněk. „Máme možnost dát si za buben pětačtyřiceti kilovou holku, ale Honza Bartůněk je taková osobnost, že povezeme osmdesátikilového chlapa, protože díky jeho zkušenostem mu každý důvěřuje,“ vypíchl významnost Bartůňka pro tým trenér reprezentace.

Kromě sportovních výkonů slibují organizátoři i řadu doprovodných hudebních koncertů a jiných akcí a doufají, že přilákají co nejvíce diváků a završí tak úspěšně desetileté snažení o rozšíření tohoto sportovního odvětví v České republice.

Reklama