Hlavní obsah

Čeští plavci mají v Brně poslední šanci ke splnění limitů na ME

Poslední nadějí českých plavců na splnění limitů pro start na mistrovství Evropy v krátkém bazénu v Eindhovenu bude víkendová Velká cena Brna a také mistrovství Rakouska ve Wiener Neustadtu, kam zamíří několik českých závodníků. Znojemský Michal Rubáček se dokonce představí v obou závodech: v sobotu bude startovat v Rakousku a v neděli v Brně.

Foto: Martin Kozák DOP, ČTK

Na splnění limitu se chystá i Květoslav Svoboda.

Článek

Ve Velké ceně Brna na Lesné změří síly 317 startujících z pěti zemí. "Museli jsme některé přihlášky vzhledem k přetlaku odmítnout. Týkalo se to hlavně mužských disciplín na 200 metrů a 1500 metrů volným způsobem," uvedl na čtvrteční tiskové konferenci mluvčí plavců pořádající Komety Brno Ladislav Vencálek.

Na splnění limitu se chystá zejména Květoslav Svoboda, který minulou sobotu překonal český rekord v krátkém bazénu na pětikilometrové trati. Nyní se zaměří na krátké tratě, nejblíže k limitu má na 200 metrů znak. "Dobrou výkonnost mají nyní také Jana Pechanová a Klára Václavíková," poznamenal trenér a předseda plavců Komety Brno Zdeněk Tobiáš.

Nejlépe dotovaný závod

Nadcházející Velká cena Brna bude nejlépe finančně dotovaným domácím závodem v letošním roce. Na odměnách bude kromě věcných cen vyplaceno 118.000 korun a za překonání rekordu mítinku obdrží plavci odměnu 5000 korun.

"Loni padal díky neoprenovým plavkám jeden rekord za druhým. Myslím si, že i po zákazu těchto plavek nějaké rekordy a limity padnou. Také proto, že se na startu objeví kompletní česká elita. A kvalitu budou mít i plavkyně Polska," tvrdí Tobiáš.

Na evropský šampionát by mělo odcestovat 15 českých závodníků. Jistou nominaci má zatím pouze vybraná devítka reprezentantů, kterou tvoří Petr Bartůněk, Tomáš Fučík, Rubáček, Jan Šefl, Martin Verner, Simona Baumrtová, Petra Chocová, Helena Pikhartová a Barbora Závadová. K nim se přidá dalších šest plavců.

Zatím však stanovené limity nikdo nepokořil. Trenér českých reprezentantů Jiří Kyněra proto slevil a v případě, že by se situace opakovala, bude stačit zaplavat výkon o jedno procento nad stanoveným limitem.

Reklama