Hlavní obsah

Do Dubaje jedině přes Eindhoven, uvědomuje si plavkyně Baumrtová

CHOMUTOV

Zkušený cestovatel by nad titulkem lehce zapochyboval, jenže pro českou plaveckou špičku je tato cesta jediná možná. Aby se někdo z českých plavců kvalifikoval na MS v krátkém bazénu v Dubaji, musí na „krátké“ Evropě v Eindhovenu (25.-28.listopadu – přímé přenosy vysílá Eurosport) plavat finále. Nejblíže k tomuto cíli mají dvě mladé české vycházející hvězdičky, ostravská Barbora Závadová a plavkyně Slavie Chomutov Simona Baumrtová.

Foto: archiv Simony Baumrtové

Plavkyně Simona Baumrtová se může těšit na další starty.

Článek

Baumrtová obhajuje pozici české jedničky a soudě dle výsledků posledního ostrého závodu VC Brna je ve skvělé formě.  Na všech znakařských distancích je v Evropě v TOP 10, na dvoustovce  je časem 2:05,90 dokonce druhá. Spokojeností devatenáctiletá studentka FTVS Baumrtová jen září... "Být druhá v Evropě? Fakt hustý...(smích) V tabulkách ale nejsou započítané Britky, jenže i tak je to super."

Znamená tenhle statistický údaj něco, nebo to vždy na velké akci je jinak?

Vždycky to bývá trochu jinak, některé plavkyně ladí formu jinak. Ale funguje to i opačně, loňský lídr tabulek Zevinová na ME nepostoupila ani do semifinále.

V Brně to byl jen kontrolní závod a vy jste ukázala velké emoce. Znamená to, že kontrola dopadla dobře?

Výborně. Měla jsem strach, že poplavu hůř než v Plzni, navíc ten termín dva týdny před ME… Fakt jsem ráda.

Na 200 metrů znak jste byla rychlejší než před rokem v „rychlých“ plavkách, znamená to něco speciálního?

Trochu jo, trenér Jezbera říkal, že poplavu na rekord Velké Ceny (starý 2:06,02 držela rovněž Baumrtová - pozn.red.) a povedlo se... Možná proto ta emotivní gesta.

Kde vidíte hlavní příčinu vašeho dalšího zlepšování, je to práce na detailech?

Určitě ty detaily ano, třeba obrátky trénujeme mnohem víc. Nejvíc mě ale posunulo to, že mám proti ostatním plavcům méně volna. Letos v létě jsem si naplánovala jen týden oraz a pak jdu znovu do práce. Někde jsem četla, že Phelps mívá v roce jen 8 dnů volna, mně trénovat nevadí, tak jsem to zkusila a zatím to vychází docela dobře...

Simona Baumrtová, když ještě navlékala "zázračné" plavky.foto: archiv Simony Baumrtové

Máte už přehled, kdo na ME bude a co poplave?

Přehled nemám, nevím, zda vůbec poplavou Britky Simmondsová a Spoffordová, nechám se překvapit.

Překvapil vás svými letošními výkony někdo?

Strašně mě šokovala Nizozemka Heemskerková. Měli jsme ji jako kraulařku, ale teď se za  rok zlepšila o dvě vteřiny... Pro mě je překvapením číslo 1.

Poslední velkou českou medaili získala taky znakařka Ilona Hlaváčková, láká vás na tuhle dobrou znakařskou tradici navázat?

Určitě ano, ale mám strach něco dopředu říkat. Ano, chtěla bych plavat finále a tam se uvidí... Ale výzva to není špatná!

Na vás a na Báře Závadové je, abyste zvedly trochu stagnující české plavání...

Teď to tak sice vypadá, ale plavání je přece jen individuální sport. Nás s Bárou hodně posunulo společné soustředění v Nymburku, obě jsme soutěživé, nechceme prohrávat ani na tréninku a takhle to dopadá... (smích). Bára má medaili z OH mládeže, plavala také ve finále ME v Budapešti a věřím, že si finále zaplaveme v Eindhovenu obě.

Jak proběhla závěrečná příprava?

Zůstala jsem zdravá, takže dobře. (smích). Trenéři tvrdí a mám to vyzkoušené, že v posledním týdnu už nenaplavu nic navíc. Časy jsou za mnou dobré, tak teď musím vyšperkovat takové to správné těšení na velký závod.  Dělali jsme hodně technické věci, obrátky, starty a tak.

Skvěle zvládáte všechny znakové distance, ale hlavní trať dvoustovka je až v neděli. Nebudete unavená, dá se očekávat, že poplavete maximální počet startů jak na stovce, tak na padesátce? Nepřemýšlíte trochu pošetřit síly?

Zatím ne, ale uvidím, jak se to bude vyvíjet. Podobný formát jsem absolvovala v Budapešti a tam mě to stálo hodně sil. Možná to bylo z důvodu nemoci, kterou jsem v průběhu ME prodělala. Snad mi dá v Eindhovenu trenér Kyněra více volna a nebudu muset na bazén, když nepoplavu.

Budete pod tlakem z toho důvodu, že jen účast ve finále vám zajistí letenku na MS v Dubaji?

Ani moc ne. Myslím, že je to nastavené fér. Stejně chci zaplavat na Evropě co nejlépe a to je jasný cíl finále! V tu chvíli vyjde i to MS a já budu jedině ráda.

Dá se udržet forma ještě o tři týdny déle do Dubaje?

Ještě s tím nemám zkušenosti. Formu ladíme stoprocentně na Eindhoven a potom to zkusíme případně udržet... Říká se, že tři týdny jsou tak akorát, tak snad dostanu šanci to potvrdit.

Českým plavcům můžete fandit u televizních obrazovek, přímé přenosy i z rozplaveb vysílá Eurosport.

Reklama

Související témata: