Hlavní obsah

Evansová ozdobila návrat do bazénu dvěma veteránskými rekordy

FULLERTON

Devětatřicetiletá Američanka Janet Evansová ozdobila návrat k plavání po dlouhých 15 letech dvěma světovými rekordy ve veteránské kategorii. V prvním závodu od olympiády v Atlantě 1996 překonala historická maxima věkové skupiny 35 až 39 let na kraulových tratích 400 i 800 metrů, na nichž byla nerychlejší na světě už v roce 1987. O rok později na olympijských hrách v Soulu získala tři zlaté medaile.

Článek

Matka dvou dětí trénovala na nečekaný comeback půl roku. Při prvních závodech v rodném Fullertonu v Kalifornii překvapila nejen okolí, ale i sebe. Čtyřstovku zvládla za 4:23,82 minut a dvojnásobnou trať těsně pod devět minut (8:59,06).

"Bylo to dobré, hodně dobré. Chtěla jsem plavat za 4:30, takže jsem šťastná," prohlásila bývalá americká hvězda, která se chce kvalifikovat na olympijské hry v Londýně. "Nic neztratila. V jejím věku a po tom všem, co jí čas vzal, je úžasné, jak je pořád čiperná," uvedl kouč Mark Schubert, který ji dovedl ke všem úspěchům a trénuje i nyní. Hlavně jí prý v žertu radil, ať nemá trému a neulije start.

Evansová se svými časy nemůže měřit se současnými hvězdami. V čele letošních tabulek na 400 i 800 metrů je Britka Rebecca Adlingtonová. Na čtyřstovce byla rychlejší než Evansová o 21 sekund, pořadí osmistovky vede výkonem 8:20,23. V obou případech se americká veteránka nevejde ani do první stovky.

Reklama