Hlavní obsah

Čtyřiadvacet let v reprezentaci! Najít pro mě vrstevnici už je těžké, ví Hilgertová

Praha

V roce 1989 se Štěpánka Hilgertová poprvé dostala do reprezentačního výběru ve vodním slalomu. A od té doby se jí to daří nepřetržitě každý rok! Pětačtyřicetiletá kajakářka si s nástrahami nominace suverénně poradila i letos, jistotu měla už po třetím závodě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kajakářka Štěpánka Hilgertová.

Článek

Aspoň jste nedělní čtvrtý závod v Troji mohla jet už bez nervů…

Docela jsem si to užila, říkala jsem si, že už na neděli tolik nezáleží, ale asi půl hodiny před startem jsem se dozvěděla, že pokud bych se v žádném Světovém poháru nedostala do desítky, což je další podmínka startu na mistrovství světa, mohl by mi i ten čtvrtý závod pomoct. Tak jsem trochu znejistěla a nejela tolik uvolněně.

Přesto jste byla první i v neděli a vyhrála tři ze čtyř nominačních závodů…

Sama sebe jsem těmi výsledky překvapila. Měla jsem pocit, že jezdím dobře, ale věděla jsem, že i ostatní holky na tom nejsou špatně. Nepřišlo mi pravděpodobné, že bych vyhrála tři závody, čekala jsem, že to bude spíš s odřenými zády.

V týmu vás doplňují o více než dvacet let mladší Kudějová s Ornstovou. Je nezvyk, že už v reprezentaci nemáte žádné vrstevnice?

Věřila jsem Ireně Pavelkové, ale Eva Ornstová umí jezdit pod tlakem, takže to není velké překvapení. Ono už je těžké pro mě najít vrstevnici, snad jedině Slovenka Elena Kaliská…

Vavřinec Hradilek a deblkanoisté Volf se Štěpánek měli na základě loňských výsledků nominaci jistou. Mrzí vás, že tohle pravidlo neplatilo už dřív?

Jasně, že mě to mrzí. Teď se nemá smysl ohlížet zpátky, ale tehdy jsem to brala jako křivdu, několik let jsem na to výsledkově jednoznačně měla. Jenže argumenty Jirky Pultery (reprezentační šéftrenér – pozn. red.) byly, že to považuje za nefér a odporuje to jeho principům. Letos tu svoji životní filosofii změnil a musím říct, že jsem klukům maličko záviděla, když už před nominací říkali, jak se těší na mistrovství světa do Troji.

Když získáte na zářijovém šampionátu medaili, budete mít příští jaro klid…

(úsměv) To bych si dala říct, ale zálusk si na to dělá hodně lidí.

Takže konec kariéry i pod dojmem aktuální výkonností v plánu není?

Jednu dobu byly ty úvahy aktuální, nedařilo se mi a sama jsem to zvažovala. Teď na podzim jsem tolik neváhala, ale samozřejmě se může stát, že si v budoucnu jarní nominaci nevyjedu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.