Hlavní obsah

VIDEO: Odvážnou australskou plavkyni zastavila ve Floridském průlivu medúza

Praha

Australská dálková plavkyně Chloë McCardelová musela ve středu ukončit svůj pokus o přeplavání z Kuby na Floridu. Po jedenácti hodinách ve vodách Floridského průlivu osmadvacetiletou vytrvalkyni žahla medúza natolik, že nemohla pokračovat. Právě medúzy byly vedle silného proudu a žraloků největším nebezpečím, které na plavkyni z Melbourne při odvážném podniku čekalo.

Plavkyně McCardelová se pokusila přeplavat z Kuby na FloriduVideo: Reuters

 
Článek

McCardelová se mohla stát prvním člověkem, který by dokázal vlastními silami překonat Floridský průliv bez ochranné klece. Ze vzdálenosti 166 km, které Kubu od Floridy dělí, ukrojila za jedenáct hodin asi dvacet kilometrů. Před startem projektu věřila, že by mohla trasu z Havany do Key West překonat za šedesát hodin.

Doprovodný tým McCardelové ve středu večer oznámil, že poranění od medúzy byla natolik vážná, že se z nich australská dobrodružka bude vzpamatovávat minimálně 24 hodin. Plavkyni z vody vyzvedlo jedno z doprovodných plavidel a vydalo se s ní do Key West.

McCardelová, v jejímž plaveckém profilu je šestkrát překonaný kanál La Manche včetně úspěšného pokusu o přeplavbu oběma směry v jednom zátahu, se na projekt ve Floridském průlivu připravovala půl roku. „Je to největší plavecká výzva současnosti," prohlásila v úterý jen chvíli před tím, než se vnořila do vln.

Úžinu již v roce 1997 přeplavala další Australanka Susie Maroneyová, ovšem s ochrannou klecí proti žralokům. O "čistou" přeplavbu se kromě McCardelové v minulosti neúspěšně pokusily Penny Palfreyová z Austrálie či Američanka Diana Nyadová. Její ataky moře odrazilo dokonce čtyřikrát, naposledy loni.

Reklama

Související témata:
Medúzy