Hlavní obsah

Zlatý Synek brzy věděl, že bude světovým šampiónem. Na oslavu vypije pár piv

Čchungdžu

Zlatá éra českého skifu pokračuje. Ondřej Synek získal už před třemi lety nejcennější medaili z veslařského MS na Novém Zélandu, o rok později triumfovala Mirka Knapková na světovém šampionátu na Bledu a totéž dokázala loni při olympijské regatě v Londýně. Teď se třicetiletý Synek v korejském Čchungdžu vrátil suverénním způsobem na světový trůn.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Ondřej Synek (uprostřed) si zlato užíval.

Článek

Bezprostředně po finálovém závodě přiznal, že si hodně věřil a chtěl rozhodnout hned na začátku. „Věděl jsem, že tam můžu Němce Hackera, kterého jsem považoval za nejvážnějšího soupeře psychicky zlomit, on totiž jinak bývá v průběhu trati hodně silný," líčil Synek pro Radiožurnál.

„Pak už jsem Hackerovi moc neodjížděl, ale náskok se netenčil a jemu se nakonec závěr moc nepovedl. Ve finiši ho předjel i Kubánec, který pak zle dotíral také na moji loď. Mně se to ale podařilo na posledních 250 metrech udržet," doplnil český skifař, jemuž situace na šampionátu v Koreji hodně připomínala cestu za zlatem na Novém Zélandu. „Bylo to trochu podobné, tam i tady jsem se ze začátku cítil všelijak," pronesl letos neporažený Synek.

Letos v Koreji ho ničily klimatické podmínky, na které není z Evropy zvyklý. „Je tu vysoká vlhkost a člověk se furt potí, časem jsem se s tím vyrovnal," přiznal Synek s tím, že jeho pocit na vodě se každou jízdou hodně zlepšoval. „Až k té zlaté tečce. Finále se mně jelo opravdu dobře a brzy, víceméně někdy po pěti stech metrech jsem věděl, že pokud neudělám nějakou technickou chybu, tak tady vyhraju.

Chystal se slavit hned na závěrečné party na šampionátu. Domů měl původně odletět jen pár hodin po závodě, ale nakonec se do Česka vrátí stejně jako Knapková až v úterý. Na otázku, jak a čím bude slavit titul, odpovídal v rozhlasovém éteru se širokým úsměvem: „Koupíme si s trenérem nějaká piva, sedneme si a dáme si osvěženíčko."

Dvojnásobný mistr světa Synek má doma dvě stříbrné olympijské medaile a netají se, že teď pro něj největší motivace OH 2016 v Rio de Janeiro. „Do té doby mě čekají ještě další dvě mistrovství světa, i tam půjde o hodně. Jelikož jsem ale olympiádu nevyhrál, tak mě právě ta touha žene ještě pořád dopředu a po ní bych se rozhodnul, co s mým veslováním dál."

Reklama