Hlavní obsah

Kudějová byla na ME šestá, pak kajakářky vyhrály závod hlídek

Vídeň
Aktualizováno

Jen tak lehce při výjezdu z protivodné branky číslo tři se kajakářka Kateřina Kudějová dotkla listem pádla branky a připravila se na mistrovství Evropy ve Vídni o titul. Dvě trestné sekundy v těsném finále žen na šampionátu ve Vídni znamenaly pokles na šesté místo. I tak šlo o nejlepší nedělní výsledek české výpravy v individuálních závodech, neboť deblkanoisté ani kajakářka Štěpánka Hilgertová ze semifinále neprošli.

Foto: Jan Homolka, ČTK

Kajakářka Kateřina Kudějová byla ve Vídni blízko triumfu.

Článek
Fotogalerie

Zklamání si pak ale kajakářky vynahradily v závodu hlídek, který vyhrály. Pro Hilgertovou to byl pátý evropský titul v týmové soutěži. "Zlato je samozřejmě super, ale nejvíc mě po tom pokaženém semifinále těší pocit z jízdy, který byl o hodně lepší," prohlásila Hilgertová. "Potvrdilo se mi, že příště musím jet o finále jinak," uvedla. Kudějovou ale stále štval semifinálový dotek. "Na to nezapomenu, ale tohle je trochu náplast," řekla.

Malé zadostiučinění si prožili v závodu hlídek také deblkanoisté, kteří obsadili třetí místo za vítěznými Slováky a Francouzi.

Po finále jednotlivkyň byla Kudějová hodně rozmrzelá. "Ten šťouch mě samozřejmě mrzí, ale teď už s tím nejde nic udělat. Budu se muset holt odnaučit šťouchat," litovala čtyřiadvacetiletá Kudějová. "Hlavně to byl blbej šťouch, takovej pidi. Vůbec k ničemu mi nepomohl, je to blbý, smůla," dodala smutně.

Kudějová se strachovala v semifinále o to, jestli vůbec postoupí, nakonec proklouzla do elitní desítky z posledního místa. "Říkala jsem si, že přijde jedenáctka, což už se mi párkrát stalo, takže jsem se s tím tak nějak smířila. Ale nakonec mi spadl kámen ze srdce," přiznala.

Pak ale bojovala o medaili. Zajela druhý nejrychlejší finálový čas, avšak s penalizací zaostala za vítěznou Němkou Ricardou Funkovou o 1,93 sekundy. "Ta jízda byla celkem dobrá, takže jsem ráda, že jsem po tom nepovedeném semifinále dala podobný čas jako v kvalifikaci," podotkla Kudějová.

Znervóznit se nenechala

Je považována za velký talent českého ženského kajaku, vždyť je dvojnásobnou mistryní světa do 23 let a mistryní Evropy stejné věkové kategorie, má několik medailí z vrcholných juniorských soutěží, ale mezi seniorkami se ještě nedokázala prosadit na stupně vítězů v individuálním závodu. Loni na MS v Praze byla osmá.

V neděli se o medaili připravila už ve třetí brance. "Já se tím ale nenechám znervóznit, jela jsem dál, snažila jsem se to trochu urychlovat, ale to nic nemění na tom, že ten šťouch tam být neměl," dodala.

Závod deblkanoí vyhráli slovenští bratranci Ladislav a Peter Škantárovi a navázali na sobotní triumf Alexandra Slafkovského na C1.

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu ve Vídni:
Muži:
C2:
1. L. Škantár, P. Škantár (SR) 95,20 (0 trestných sekund)
2. Szczepanski, Pochwala (Pol.) 95,41 (0)
3. Božič, Taljat (Slovin.) 96,93 (0)
13. Karlovský, Jáně 104,06 (2)
18. Kašpar, Šindler (všichni ČR) 105,36 (4) - všichni vyřazeni v semifinále
3xC2:
1. Slovensko 112,39 (0)
2. Francie 112,85 (2)
3. ČR (Karlovský/Jáně, Kašpar/Šindler, Koplík/Vrzáň) 115,08 (4)
Ženy:
K1:
1. Funková 96,11 (0)
2. Pfeiferová (obě Něm.) 96,37 (0)
3. Ferová (Fr.) 96,65 (0)
6. Kudějová (obě ČR) 98,04 (2)
19. Hilgertová (obě ČR) 108,35 (8) - vyřazena v semifinále
3xK1:
1. ČR (Hilgertová, Kudějová, Vojtová) 108,65 (0)
2. Španělsko 110,17 (2)
3. Francie 110,36 (4)

Reklama