Hlavní obsah

Dvakrát jsem dostal na zadnici, říká Synek. Motivace k obhajobě tak má spoustu

Praha

Mezi ním a Novozélanďanem Mahem Drysdalem by se podle papírových předpokladů i letošních výsledků mělo rozhodnout o skifařském mistru světa. Obhájce zlata Ondřeje Synka ale myšlenky na rivala neděsí, dokonce by si s ním příští rok chtěl zazávodit v jedné lodi.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Úřadující mistr světa ve skifu Ondřej Synek před mistrovstvím světa ve veslování v Amsterdamu.

Článek

Myslíte na Drysdalea v posledních dnech často?

To ne, tak nějak normálně. My jsme si psali, protože on už je v Amsterdamu, kde na kanále trénuje. Pojedeme spolu v říjnu na osmě v Bostonu a pak se přesouváme do Philadelphie, tak jsme řešili nějaké náležitosti kolem toho. Navíc chystáme na příští sezónu takový projekt, že bychom si zazávodili spolu na dvojskifu nebo ve dvojce.

Jaký závod byste jeli?

Pokud to umožní mezinárodní federace, tak jeden ze závodů Světového poháru. Už jednou to umožnili, v roce 2010 spolu jeli Nor Tufte a Slovinec Čop, tak doufám, že by to pro ně mohlo být zajímavé a povolí to.

Kdo přišel s myšlenkou, že byste spolu seděli v jedné lodi?

My už spolu v jedné lodi seděli, ale jen na exhibicích. Ani nevím, kdo to řekl první, je to takový dlouhodobější plán, že bychom to na jeden závod zkusili.

Příští týden v Amsterdamu ale budete soupeři. Sám jste asi nečekal, v jaké formě se po roční závodní pauze Drysdale vrátí, porazil vás při obou vzájemných soubojích.

Myslel jsem, že mu to bude trvat malinko déle. Ale jak je vidět, vytrvalost vám zůstane dlouho a jemu úplně neodešla. Navíc trochu trénovat musel, když se vloni zúčastnil Ironmana i pár veslařských závodů. Obul se do toho, je připravený, asi mu ta pauza prospěla.

Co by na něj mohlo platit? Reagovat na jeho ostré nástupy, nebo si jet své tempo?

To je otázka, snažím se na to přijít dlouho. On jede pořád stejně, do kilometru je mu jedno, jestli ztrácí půl lodě nebo dvě, pak se do toho obuje a všechny nás převálcuje. Několikrát jsem ty jeho nástupy zachytil, ale pak rozhoduje, jak na tom člověk v daném závodě je.

A jak jste na tom teď vy?

Myslím, že dobře, ale forma se u veslování pozná až během závodů. Nedá se teď říct, že mám natrénováno tak, že jednoznačně vyhraju. Ale dvakrát jsem od Novozélanďana dostal na zadnici, takže motivaci mám velkou.

Vzhledem k podmínkám v Amsterdamu může být důležité nasazení do drah. Mění to pro vás taktiku do úvodních jízd?

Určitě mění. Většinou se rozjížďkami a čtvrtfinále snažím proplout, abych se úplně nezmrtvil, dojíždím druhý nebo i třetí. Teď to bude chtít všechny závody vyhrávat a nepodcenit to, protože se může stát, že na čtvrtfinále foukat nebude, ale na semifinále už jo. Byla by obrovská chyba a ohrožení celého výsledku, kdybych nějakou jízdu vypustil a zbytečně jel v nevýhodné dráze.

Reklama

Související témata: