Hlavní obsah

Vytrvalý Hackett ulítává na Garbage

PRAHA

Měl to být šampionát Michaela Phelpse, ale nakonec se nejlepším plavcem montrealského mistrovství světa stal Grant Hackett. Pětadvacetiletý Australan ovládl v minulém týdnu tři nejdelší kraulařské tratě a ze soupeřů si udělal sparingpartnery. Se sedmnácti medailemi se také stal nejúspěšnějším sportovcem v dosavadní historii plaveckých MS.

Článek

Takřka dvoumetrový svalovec definitivně vykročil ze stínu fenomenálního Iana Thorpa. "Jsme sice konkurenti, ale naše vztahy jsou výborné," brání se Hackett přehnané rivalitě. "Fakt, že jsem překonal Thorpův světový rekord na osmistovce, je pro mě srdeční záležitostí. Znamená to pro mě moc," jásal po rekordním závodu v Kanadě.

Z Hackettovy svalnaté postavy se dívkám podlamují kolena, ale žádná jej do chomoutu ještě nedostala. "Grantovo tělo je prostě fyziologický zázrak, řekl před časem Hackettův osobní trenér Denis Cotterell. Jeho svěřenec je prototypem úspěšného sportovce, který dovede skloubit tvrdou práci s popularitou, jakou v Austrálii nejlepší plavci mají. Každý týden uplave v tréninku kolem pětasedmdesáti kilometrů. Ne nadarmo je jeho sportovním idolem krajan Patrick Rafter, který tenisových triumfů dosáhl hlavně bezmeznou dřinou.

Studia, rychlá auta, kytara i bicí

Přestože se plavání věnuje na nejvyšší úrovni, dokáže přitom ještě studovat obchod na univerzitě v Gold Coast. Užívá si i jízdu v superrychlých autech. Vlastní kanárkově žlutý Holden, s nímž může uhánět až třistakilometrovou rychlostí. Netají se ani zálibou ve hře na kytaru a v Miami také vášnivě rád bubnuje ve své kapele. Jeho nejoblíbenější skupinou jsou američtí Garbage, kteří nedávno vystupovali v Česku na festivalu Rock for People. "Na jejich desce Version 2.0 úplně ulítávám," prozradil Hackett fanouškům.

Živit ho ale ještě nějakou dobu bude především plavání a v něm je ďábelsky dobrý. Na patnáctistovce naděluje konkurentům proslulé "parníky". Závodit přitom začal až ve čtrnácti letech, ale už za dva roky se na své oblíbené trati dostal pod 15 minut. Z mistrovství světa v Perthu 1998 si už přivezl dvě zlaté medaile. Na nejdelší kraulařské trati neprohrál devět let. Kdo jej na ní porazí, má od Američanů slíbeno milión dolarů. "Tomu se jen směji. Snažím se dívat hlavně na sebe," neznervózňuje se Hackett.

Reklama