Hlavní obsah

Phelps první závod po trestu jasně vyhrál

Mesa

Suverénním vítězstvím se vrátil k závodům po půlročním trestu fenomenální plavec Michael Phelps. Na mítinku v americkém městě Mesa vyhrál 100 metrů motýlek v čase 52,38 sekundy, jeho dlouholetý rival Ryan Lochte dohmátl druhý za 53,11.

Foto: Matt York, ČTK/AP

Americký plavecMichael Phelps během závodu ve městě Mesa.

Článek

Osmnáctinásobný olympijský vítěz Phelps nesměl závodit od podzimu kvůli tomu, že byl už podruhé přistižen při řízení pod vlivem alkoholu. Na mítinku v Arizoně má v plánu ještě čtyři starty a užívá si obrovské divácké podpory.

"Byl jsem první, to je v pořádku. Samozřejmě je co zlepšovat, ale výchozí pozice je dobrá," řekl devětadvacetiletý Američan. Jeho vítězný čas byl o sekundu pomalejší, než je letošní světové maximum Poláka Konrada Czerniaka.

Phelps původně ukončil hvězdnou kariéru po olympiádě v Londýně před třemi lety, ale loni se do bazénu vrátil. Jeho cílem je probojovat se na další hry v Riu 2016. Kvalifikoval se už na srpnové mistrovství světa v Kazani, jenže národní svaz mu start v Rusku zakázal jako součást trestu za alkohol za volantem. Federace FINA ale největší plavecké hvězdě účast v Kazani možná na zvláštní pozvání umožní.

Reklama