Hlavní obsah

Prskavec lítá po světě s lodí v kufru. Byl jsem za exota, pak jsem rozdával podpisy, líčí

Praha

Spojené arabské emiráty, Praha, opět Spojené arabské emiráty a Austrálie. Nabitý cestovní itinerář má na přelomu roku mistr světa ve vodním slalomu Jiří Prskavec. Vše podřizuje úspěchu v nominaci na olympiádu, který bude podle něj náročnější než samotný boj o medaili v Riu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Mistr světa ve vodním slalomu Jiří Prskavec převzal v Praze ocenění pro nejlepšího sportovce Českého svazu kanoistiky.

Článek

Proč na umělý kanál v Emirátech vyrážíte hned dvakrát během krátké doby?

Nechtěl jsem moc trávit vánoční svátky doma, protože bych jedl moc cukroví a hrozně ztloustnul, tak jsem hned 25. odjel. A dva týdny kvalitního tréninku nejsou k zahození. Teď tam poletím jen na čtyři dny a pokračuju do Austrálie, spíš jen abych si vyzvedl loď a nějak přepůlil ten třicetihodinový let.

V Emirátech jste tak mohl otestovat svoji speciální skládací loď.

Dokonce mi na ni Standa Ježek s Lukášem Přindou vyrobili kufr, na němž je obrovským nápisem „Jiří Prskavec, World Champion“ ještě s mojí fotkou. Tak jsem šel po letišti a byl trochu za exota. (úsměv) Ale když jsem přiletěl do Dubaje, tak si dva Češi přišli pro podpis a podali mi ruku, to bylo zase příjemné, že mě někdo poznal.

Ve volném čase jste navštívil Dubaj, prý jste byl i u hotelu, jenž na Silvestra hořel.

Byl jsem hrozně překvapený. Říkal jsem si, že shořelo jedno patro a on byl vyhořelý celý hotel. A hlavně to bylo hrozně blízko největšího mrakodrapu světa Burdž Chalífa, divil jsem se, že tam ty lidi nechali, protože musel být hrozný žár. Dubaj už jsem viděl víckrát, letos jsem byl poprvé v mešitě v Abú Zabí, která je celá v mramoru. Musel jsem mít jejich hábit, tak jsem nadával, že jsem si vzal asi tři vrstvy na sebe a potil se v 35 stupních…

Asi není snadné sehnat v arabském světě přípitek na Silvestra.

Doufám, že to neslyší táta, ale já si přivezl přípitek z Česka. (směje se) Ale na Nový rok ráno jsme šli už v osm ráno na trénink, abychom zúročili dny, které tam strávíme.

Co vás čeká v Austrálii? Tam už to také dobře znáte…

Jedu tam na pět týdnů, to bude hlavní část přípravy. Po tréninku už nemá člověk úplně náladu dělat víc aktivit, ale Sydney je jedno z mých nejoblíbenějších měst, takže do nějakých obchodů kouknu a určitě si půjdu zasurfovat.

Na surfu vám to jde podobně jako v kajaku?

Zatím moc ne, ale řekl bych, že jsem docela talent. Nechci se úplně vychvalovat, byl jsem na surfu asi čtyřikrát, ale oproti ostatním mi to šlo líp. (úsměv)

Pak už pomalu začne boj o olympijskou nominaci, do Ria pojede jen jeden kajakář…

Z mého pohledu bude mnohem těžší nominace, než tam pak získat medaili. Je nás v Česku třeba pět, kteří by se o ni mohli prát. Je to podle mě škoda, aspoň dvě místa by mohli nejlepším zemím v jednotlivých kategoriích věnovat. Na druhou stranu komu z nás se podaří do Ria probojovat, medaili už pak bude mít docela blízko.

Reklama

Související témata: