Hlavní obsah

V Riu rivalové, teď kamarádi. Synek u soupeře bydlel i trénoval

Praha

Jako by Barbora Špotáková na olympiádu trénovala s Marií Abakumovovou a Tomáš Berdych vyrazil do Španělska na přípravný kemp za Rafaelem Nadalem. To, co je v dalších sportech jen velmi těžko představitelné, mezi veslaři není problém. A tak se skifař Ondřej Synek, jehož snem je zlato z Ria, sbalil a na čtyři dny vyrazil do norského Hortenu potrénovat s vítězem posledních dvou olympijských her Olafem Tuftem, u něhož doma bydlel.

Foto: Sport.cz

Ondřej Synek pod dohledem Olafa Tufteho obrací 280 kilogramů vážící pneumatiku.

Článek

V angličtině existuje označení „frivals“, pojící slova friends (přátelé) a rivals (soupeři). Právě tento výraz vystihuje vztahy elitních světových skifařů.

Jezdí spolu v osmě

Synkovi ani nepřijde nic netradičního na tom, že se půl roku před olympiádou se soupeři navzájem zasvěcují do tajů svých tréninků. „Mně to přijde normální a jsem rád, že to tak funguje. Mám po světě spoustu veslařských kamarádů, s nimiž na závodech soupeřím, ale jinak spolu normálně vycházíme,“ vypráví čtyřnásobný mistr světa.

Byť ani ve veslování nebyly podobně nadstandardní vztahy vždy… „Zrovna jsem se s Olafem bavil, že někdy před rokem 2000 to bylo něco nemyslitelného. Až pak byl on jeden z průkopníků, kamarádil s Čopem, přišel jsem já, Drysdale, Karonen. Semkli jsme se, na exhibicích spolu jezdíme v osmě a fungujeme dobře,“ líčí Synek.

Právě se Švédem Lassim Karonenem se chystal v Račicích před londýnskou olympiádou, tentokrát se domluvil s norským skifařem. „Bavili jsme se o tom už od léta, teď byly levné letenky, tak jsem vyrazil. Bylo to nabourání stereotypu a aspoň jsem omrknul, jak trénuje někdo jiný,“ pochvaluje si svou norskou misi.

Otáčel pneumatiku

Co ve svých 33 letech zažil nového? Třeba hodinový trénink na trenažeru, jenž výrazně překračoval délku Synkových obvyklých tréninkových úseků. Pak ho Tufte vzal do crossfitové tělocvičny, kde skifaři například obraceli pneumatiky od traktoru.

„Rozhoduje technika. Já se s ní mordoval asi deset minut a ani se nepohnula. Když jsem na to přišel, už to šlo jednoduše. I když jednoduše… Pořád vážila 280 kilo,“ usmívá se Synek.

„Nebo jsme lezli po stěně, v ruce jsme měli takové násady od košťat, které se strkaly do děr ve stěně, a lezli jsme nahoru a dolů. Ale úplně mi to nešlo,“ připouští dvoumetrový habán.

Píše si i s Drysdalem

Žádné velké tajnosti ohledně tréninkových plánů před sebou elitní skifaři nedělají. „On ten základ je stejný, vždycky trénink vychází z vytrvalosti a síly, a pak už to má stejně každý nastavené podle toho, jak mu co vyhovuje,“ vysvětluje Synek.

V kontaktu zůstává i se svým papírově největším soupeřem v boji o olympijské zlato Mahé Drysdalem, byť jejich bitvy na světových šampionátech bývají tradičně vyostřené. „Normálně se spolu bavíme, vloni na závodech v Bostonu jsme spolu bydleli v jednom domě a úplně v pohodě,“ líčí majitel dvou stříbrných olympijských medailí.

A v kontaktu jsou oba i na dálku. „Napsali jsme si k Vánocům, pak jsem se ho ptal, jak vypadají ty trable s trenérem,“ připomíná spory kouče Dicka Tonkse s novozélandským svazem.

Reklama