Hlavní obsah

Závadová jede omrknout bazén v Riu. Snad už bude napuštěná voda, smála se před cestou do neznáma

Praha

Dvě stovky zahraničních plavců dostanou šanci otestovat od příštího pátku při otevřeném mistrovství Brazílie olympijský areál v Rio de Janeiru. Z tria českých plavců se splněným limitem se na generálku v pondělí vydá jako jediná plavkyně Barbora Závadová.

Foto: Martin Malý

Barbora Závadová (vlevo), Jan Micka a Simona Baumrtová při prezentaci nových plavek pro LOH v Riu.

Článek

Máte čerstvé informace, v jakém stavu je plavecký areál v Riu?

Právě že vůbec ne. Viděla jsem fotku zvenku a to je všechno, co vím. Všude se píše, že Brazílie moc nestíhá. Věřím ale, že by nás neposlali do míst, kde to není úplně vybavené. A voda v bazénu snad už bude napuštěná. (směje se)

Jak dlouhou dobu v Brazílii strávíte?

Jen týden. Letím v pondělí, závodí se od pátku. Hned zkraje odplavu dvoustovku a čtyřstovku polohově a po víkendu letím domů. Tím, že Simča (Baumrtová) s Honzou (Mickou) účast odmítli, tak na ně nemusím čekat.

Byla jste určená jako průzkumník české výpravy?

Budu si dělat poznámky a pak je budu prodávat! (smích) To samozřejmě ne, ale budu se snažit nasbírat maximum informací, které budu moct zbytku týmu předat.

Je pro vás důležité znát dopředu bazén, kde se odehraje vrchol sezóny?

Čtyřstovka polohově je hned v první den plaveckých soutěží a nikdo neví, jak předtím budeme moct areál využívat. Takže jsem ráda, že tam jedu už teď. Člověk je nervózní už z toho, jaký výkon na olympiádě podá, a ještě mít starosti, že pořádně neví, kudy jít na start... Například ale v Londýně jsme také byli na průzkumu v únoru a pak tam do olympiády přistavěli tribuny snad pro deset tisíc lidí a zas to bylo úplně jiné.

Jaká kritéria vás v plaveckém areálu nejvíc zajímají?

Aby to nebylo dlouho na start, třeba na evropském šampionátu v Berlíně se chodilo k blokům snad čtvrt hodiny. Nepříjemné je také zdolávání schodů po doplavání. To byl případ MS v Šanghaji, kde někteří plavci dokonce padali.

S jakým výsledkem byste byla v srpnu v Riu spokojená?

V Londýně jsem byla patnáctá a říkám, že chci skončit alespoň čtrnáctá. Nechci dávat velké sliby, a pak je nesplnit. Jestli zaplavu český rekord a budu třeba dvanáctá, tak budu vědět, že jsem do toho dala všechno a výš už to nešlo.

Reklama

Související témata: