Hlavní obsah

Snad mi atmosféra nezláme ruce a nohy, doufá hvězda mistrovství Evropy

Praha

Čtyřikrát vyhrál mistrovství světa, medaili si přivezl ze tří olympiád. Vrcholnou akci doma ale zažije 34letý skifař Ondřej Synek poprvé a takřka jistě naposledy v kariéře. Od pátku do neděle bude tváří veslařského evropského šampionátu v Račicích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skifař Ondřej Synek.

Článek

Když v těchto dnes v Račicích trénujete, už si představujete, jak to bude vypadat, až se zaplní tribuny a diváci vás poženou do cíle?

Už to na mě trochu dýchlo, od minulého pondělí se tam staví tribuny a stany. Těším se, vypadá to úplně jinak než na mistrovství republiky.

Od vás z Brandýsa nad Labem, kde jste i zastupitelem, vypravíte autobus fanoušků?

Já se o to přestal zajímat, protože poslední měsíc toho bylo docela dost, jak jsem tváří šampionátu. Rozhovory, focení, natáčení… Sehnal jsem lístky jen pro rodinu a pár kamarádů a zbytek neřeším.

Děti vás uvidí závodit poprvé?

Manželka už byla i na mistrovství světa, ale děti ještě ne. Jsem zvědavý, jestli budou víc fandit, nebo se cpát dobrotami. (úsměv)

Jak budete reagovat, až se s vámi fanoušci budou chtít zdravit před startem? Sklopíte hlavu a budete se soustředit?

Naštěstí v Račicích je vratný kanál, kterým se jede na start, tak na mě moc křičet nebudou. Ale samozřejmě se trochu bojím, snad mě atmosféra nesváže a nezláme mi ruce i nohy. Doufám, že ne, a obstojím.

Budete během šampionátu bydlet doma?

Všichni budeme bydlet v Račicích, přímo nad loděnicí. Nechci se rozptylovat a těším se, jaká budeme parta.

Dobrá parta jste i s ostatními skifaři, plánujete je pozvat třeba na nějaké grilování?

Myslím, že po závodech na nějakou after party dojde. Jen je to složitější, jak se končí v neděli, asi se budeme muset přesunout do Prahy, nevím, kdo tam bude zůstávat.

Kdo by měl být největším soupeřem v boji o vaše páté evropské zlato? V Riu bral stříbro Chorvat Martin, ale při prvním Světovém poháru prohrál se Švýcarem Stahlbergem.

Vypadá to, že Chorvat nemá takovou formu jako vloni, Švýcara dobře znám, nikdy tak dobře nejezdil, ale je možné, že se zlepšil. Překvapilo mě, že tu nebude Belgičan Obreno, který byl čtvrtý na olympiádě, dobře jezdil vloni Holanďan Broenink. A může někdo mladý překvapit.

Poslední roky vás na jaře trápil vždy nějaký problém, vloni jste laboroval se zády. Cítíte se letos zdravotně výrazně lépe?

Letos jsem neměl trénink, který bych kvůli zádům musel zastavit. Vloni jsem často nedojížděl, byl naštvaný, ty bolesti byly od prvního tréninku na vodě brutální. Letos se cítím fakt dobře, na vodě mi to jde. Ale u veslování je nevýhoda, že poznáte, jak na tom jste, až při prvních závodech. Klidně je možné, že se cítím nejlíp za poslední roky, nic mě nebolí a pojedu pomalu…

Zádům ulevilo i to, že jste upravil dýchání. Jak složité je ho měnit?

Hodně těžké. Když jsme s tím na podzim začínali, úplně jsem se dusil. Začal jsem dýchat dolů do břicha a chvíli trvá, než se to zautomatizuje i při veslování. Ale pomohlo to a záda nebolí.

V Česku se vrcholná akce konala naposledy v roce 1993 při mistrovství světa v Račicích. Vám bylo deset let, stříbro tehdy získal Václav Chalupa. Sledoval jste už šampionát?

Vůbec, to jsem ani nevěděl, že veslování existuje. Začal jsem veslovat v roce 1995 a že se v něm i závodí, mi řekli až v loděnici.

Reklama