Hlavní obsah

Vancouver je připraven, hlásí po finální inspekci šéf české olympijské mise

PRAHA

Pětašedesát dní zbývá do okamžiku, kdy nad Vancouverem vzplane oheň XXI. zimních olympijských her. Štafeta s olympijskou pochodní se sice aktuálně pohybuje na opačné straně Kanady v oblasti Velkých jezer, v srdci Britské Kolumbie je ale prakticky vše připraveno na její přijetí. Při finální inspekci se o tom přesvědčili i zástupci českého olympijského výboru.

Foto: Sport.cz

Olympijská vesnice ve Whistleru.

Článek

Česká olympijská mise v čele s místopředsedou ČOV pro sport Františkem Dvořákem měla možnost na vlastní oči zkontrolovat přípravy ve Vancouveru během říjnové návštěvy, kdy zároveň proběhla poslední oficiální jednání s organizačním výborem. Jednání v Kanadě se mj. zúčastnil i šéflékař olympijského týmu Jaroslav Větvička, který čerpal informace o zdravotních opatřeních zejména v souvislosti s očekávánou epidemií prasečí chřipky, a také bezpečnostní expert Jan Stluka, jenž absolvoval bezpečnostní seminář.

„Všechna závodní i tréninková sportoviště jsou dokončena, řadu z nich již prověřily testovací soutěže,“ konstatoval s potěšením Dvořák. Výprava nevynechala ani olympijská místa mimo vlastní Vancouver – třicet kilometrů vzdálené středisko akrobatického lyžování Cypress Mountain, ani centrum ostatních lyžařských disciplín, biatlonu a sportů v ledovém korytu ve Whistleru, který leží 120 km na sever od Vancouveru. „Proti Turínu je patrná optimální koncepce. Třeba závody v alpském lyžování se ve Whistler Creekside odehrají na jednom kopci s dojezdem do jednoho cíle,“ poznamenal Dvořák.

Česká mise navštívila také olympijské vesnice ve Vancouveru i Whistleru a zkontrolovala místa určená pro české sportovce. „Ve Vancouveru budeme obývat jedno patro, což je dobré pro organizaci. V kompaktním komplexu ve Whistleru máme pro změnu dvoupodlažní bydlení, v místě bude i doprovod, což je opět ideální z hlediska fungování,“ podotkl Dvořák.

Organizační výbor také vyřešil problém dopravy. „To bylo velké téma. Systém s vyhrazenými pruhy pro dopravu účastníků her je ale konečně nastaven a začne platit 4. února,“ doplnil Dvořák. Olympijské hry budou ve Vancouveru zahájeny 12. února a potrvají do 28. února.

Reklama