Hlavní obsah

Ministr Liška chce nejprve rozebrat ekonomické dopady OH v Praze

PRAHA

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška zatím podporu myšlence olympijské kandidatury Prahy nevyslovil. Po úterní tiskové konferenci v Praze řekl novinářům, že chce nejdříve pečlivě rozebrat studii ekonomických dopadů, kterou má od minulého týdne k dispozici.

Foto: Sport.cz

Praha se chce ucházet o pořádání letních olympijských her 2016 nebo 2020.

Článek

Ministr řekl, že olympijskou myšlenku považuje za krásný ideál. "Druhá otázka je, jak se k tomuto problému stavím z funkce ministra," prohlásil Liška. Chce, aby se skutečně ukázalo, jestli jsou olympijské hry finančně udržitelným projektem a zda jejich konání přispěje ke zkvalitnění sportovní infrastruktury, nejenom pro období her, ale i z hlediska dlouhodobého využití. Pokud budou splněny určité parametry, třeba klimatická neutralita staveb, dokáže si prý pořádání her v Praze představit.

"V tuto chvíli ale tyto věci vyjasněny nejsou a do vlády na začátku příštího roku půjde dokument, který se bude týkat pouze právních, nikoliv ekonomických garancí," řekl Liška. Dokument je momentálně na ministerstvu v připomínkovém řízení a stanovisko k němu chce Liška formulovat až v prvním týdnu nového roku.

Právní garance od státu jsou jednou z podmínek úspěšné kandidatury. Sdružení Praha olympijská je potřebuje mít jako součást dotazníku, který musí odeslat do sídla Mezinárodního olympijského výboru do 14. ledna.

Reklama