Hlavní obsah

Britští sportovci nesmějí na OH projevovat své politické názory

LONDÝN

Britští sportovci, kteří se zúčastní srpnových olympijských her v Pekingu, nesmějí mít během her politicky citlivé poznámky a musejí se vyhnout jakýmkoli politickým gestům. Národní olympijský výbor v tomto smyslu zařadil zvláštní klauzuli do smluv, které musí každý olympionik podepsat.

Článek

Obavy z individuálních politických protestů vyvolává politická situace v komunistické Číně, především tamní porušování lidských práv a postoj vlády vůči Tibetu.

Klauzule ve smlouvě podle mluvčího Britského olympijského výboru Grahama Mewsona nebrání sportovcům, aby se svobodně vyjadřovali, když se jich na politické názory někdo zeptá při rozhovoru. "To je úplně něco jiného než sportovec, který zvedne svůj dres, aby odhalil tričko s nápisem 'Svobodu Tibetu'," vysvětlil.

Politickým projevům a gestům se musejí vyhýbat rovněž belgičtí sportovci, ale v jejich případě se omezení týká jen olympijské vesnice a sportovišť.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.