Hlavní obsah

Olympijský oheň provázely v Naganu i v Soulu incidenty

SOUL/NAGANO

Jen drobné srážky s demonstranty provázely v neděli běh s olympijským ohněm v jihokorejské metropolí Soulu. Avšak v předchozí zastávce v japonském Naganu, kde se olympijská štafeta běžela v noci z pátku na sobotu SELČ, byla pochodeň několikrát zastavena a v jednu chvíli se dokonce zdálo, že bude poškozena.

Foto: Sport.cz

Trasa olympijské štafety, která vyvrcholí 8. srpna v Pekingu.

Článek

Nakonec se ale všechno obešlo bez většího násilí. Ze Soulu oheň zamířil do severokorejského hlavního města Pchjongjangu, kde se žádné demonstrace proti čínské politice a proti pořádání olympijských her v Pekingu nečekají.

Druhá, speciálně upravená pochodeň dnes dorazila do základního tábora pod nejvyšší horou světa Mount Everest, na jejíž vrchol by ji horolezci měli vynést v polovině května. V Káthmándú nepálští strážci zákona rozehnali další z již pravidelných demonstrací tibetského exilu proti čínské politice.

V Soulu, který v roce 1988 olympiádu hostil sám, na běh dohlíželo kolem 8000 policistů, kteří nejen chránili pochodeň před případnými pokusy o útok, ale také od sebe oddělovali tábory nadšených diváků a stoupenců Číny a protičínských demonstrantů. Stoupenci Číny mávali čínskými vlajkami a transparenty na podporu Pekingu a na protestující skupiny házeli lahve s vodou a kameny.

Štafetě se pokusil zabránit severokorejský uprchlík

Hned na začátku běhu v Olympijském parku na jihu Soulu se asi padesátka demonstrantů rozběhla k pochodni a pokusila se rozvinout transparent vyzývající Čínu k respektování práv severokorejských uprchlíků. Desítky policistů je ale rychle zahnaly. Později se pokusil zabránit štafetě ještě jeden severokorejský uprchlík, byl ale zatčen.

Stoupenci Číny, mezi nimi velký počet čínských studentů, značně převažovali nad demonstranty. Zatímco jinde byly protesty zaměřeny především proti čínské nadvládě v Tibetu, v Soulu se kritici soustředili na praxi čínských úřadů vracet uprchlíky z komunistické Severní Koreje, kde jim hrozí tvrdé tresty i poprava.

Na protest proti tomu se jistý muž dnes pokusil veřejně upálit. Polil se hořlavinou, ale policisté zasáhli, ještě než se stačil zapálit. Podle agentury AP šlo o pětačtyřicetiletého Son Čchong-huna, který vedl neúspěšnou veřejnou kampaň za záchranu svého bratra před popravou v Severní Koreji. Tam byl Sonův bratr obviněn ze špionáže poté, co se sourozenci tajně sešli v Číně.

Nagano zaplavilo moře čínských vlajek

I Nagano, kde se v roce 1998 konaly zimní olympijské hry, zaplavilo moře rudých čínských vlajek. Ale štafetový běh se na skoro 19 kilometrů dlouhé pouti několikrát zastavil kvůli demonstrantům. Hloučky přívrženců japonské krajní pravice křičely "Čína ven" a mávaly vlajkami japonské říše.

Při potyčkách protibetských aktivistů a Číňanů byl nejméně jeden člověk zraněn. V jednu chvíli se oba tábory do sebe na krátko pustily pěstmi. Tekla krev, ale policie razantně zasáhla a znesvářené strany oddělila. Díky mimořádným bezpečnostním opatřením se žádný výbuch násilí nekonal.

Desítky protibetských aktivistů a další odpůrci čínské politiky v oblasti lidských práv uspořádali množství protičínských protestních akcí. Většina se jich uskutečnila v poklidu.

Studenti přišli vzdát hold olympijskému ohni

V Naganu se ovšem sešly i tisíce čínských studentů a Číňanů žijících v Japonsku, kteří přišli vzdát olympijskému ohni hold a běžeckou štafetu podpořit.

Japonsko bylo 16. a Jižní Korea 17. zemí světa, kam olympijský oheň zavítal. Po zastávce v Severní Koreji olympijský oheň poputuje v úterý do Vietnamu. Pak mezinárodní pouť pochodně skončí, protože od středy, kdy se štafeta poběží v Hong-Kongu, se bude pochodeň až do začátku srpnových her pohybovat už jen na území Číny.

Reklama

Související témata: