Hlavní obsah

Podle studie budou OH v Soči třikrát dražší, než se počítalo

MOSKVA

Podle ruského ekonomického deníku Vědomosti budou stát zimní olympijské hry v Soči v roce 2014 více než bilion rublů (570 miliard korun), což je téměř trojnásobek původních předpokladů.

Článek

Deník se odkazuje na dokument ministerstva pro místní rozvoj, podle něhož se o investici 700 miliard rublů má postarat stát a zbytek dodají soukromí investoři. Ministerstvo nechtělo informaci komentovat, šéf organizačního výboru Dmitrij Černyšenko trvá na zhruba pětinových nákladech. "Celkové náklady na výstavbu olympijských sportovišť budou zveřejněny na konci roku, až vybereme všechny partnery," uvedl.

V Soči a okolí je potřeba od základů vybudovat stadiony pro téměř všechny zimní sporty. Nákladná bude i konstrukce železnice, která by měla propojit přímořské město s horskými středisky Kavkazu, kde se budou konat především lyžařské disciplíny.

Vláda minulý rok odhadovala rozpočet her zhruba na 360 miliard rublů (210 miliard korun). Poté co od loňského listopadu klesla hodnota rublu oproti dolaru o 20 procent, byl rozpočet o čtvrtinu snížen. Ministr financí Alexander Novak se však nyní nechal slyšet, že jen v příštím roce poputuje na hry ze státního rozpočtu 228 miliard rublů (130 miliard korun).

Reklama

Související témata: