Hlavní obsah

Ve čtvrtek bude zažehnut olympijský oheň pro Vancouver

OLYMPIE

Ve starořecké Olympii bude ve čtvrtek zažehnut olympijský oheň. Z rozvalin Diova chrámu se vydá na cestu do kanadského Vancouveru, kde 12. února příštího roku začnou zimní olympijské hry. Na rozdíl od štafety do Pekingu před půldruhým rokem tentokrát pořadatelé neočekávají žádné velké protesty.

Článek

Při tradičním ceremoniálu se řecké herečky v úlohách antických kněžek pokusí zapálit oheň slunečními paprsky. Před zimními hrami to však zatažená obloha jen málokdy dovolí, a tak je pravděpodobné, že budou muset využít náhradní zdroj podobně jako pro olympiády v Naganu, Salt Lake City a Turíně.

Štafeta s pochodní zamíří nejprve do Atén, kde si ji 29. října na stadionu, který byl dějištěm prvních novodobých her, převezmou hostitelé a armádním letadlem ji dopraví do Kanady.

Pořadatelé tentokrát upustili od komplikované cesty ohně kolem světa, o to víc chtějí pochodeň přiblížit obyvatelům hostitelské země. Po kanadském území oheň během 106 dnů urazí rekordních 45 tisíc kilometrů a zavítá do více než tisíce měst a vesnic. V každé z nich se uskuteční malý olympijský ceremoniál. Klikatá trasa je naplánována tak, aby to devadesát procent obyvatel Kanady nemělo ke štafetě dál než hodinu cesty.

Štafeta má dvanáct tisíc úseků, ale olympijský symbol zdaleka neponesou jen běžci. Při plánování cesty byli Kanaďané hodně vynalézaví a vymysleli 106 různých způsobů přepravy pochodně. Oheň povezou například na běžkách, na sněžném skútru, na koni, na traktoru nebo na rolbě upravující ledové plochy, na indiánské kanoi z jednoho kusu dřeva, a pokud to počasí a vlny dovolí, tak i na surfu.

Minulý ceremoniál v Olympii i cestu štafety narušili protibetští demonstranti, tentokrát se pořadatelé protestů při zapálení ohně neobávají. Na cestě pochodně po Kanadě však už to asi tak docela bez problémů nebude.

Svůj nesouhlas s hrami se chystají vyjádřit ekologičtí radikálové. Protestují nejen proti ničení přírody, ale i proti myšlence pořádat hry v zemi "ukradené jejím původním obyvatelům". Na 30. října, kdy oheň dorazí do Kanady, naplánovali do Vancouveru antiolympijský festival a už vydali bulletin s názvem "Uhaste olympijský oheň".

Reklama