Hlavní obsah

Češi těžko krotili touhu po odplatě

TURÍN

Krev v nich vřela, ale nechtěli se nechat strhnout emocemi. Čeští hokejisté hořeli v sobotu večer při utkání olympijského turnaje touhou po odplatě za brutální zákrok finského Jarkka Ruutua na Jaromíra Jágra. Kromě zápasnického chvatu od Straky a trestu do konce zápasu však finský pořízek vyvázl narozdíl od české hvězdy nezraněn.

Článek

"Byl to zákeřný zákrok. Nevím, jestli dostal za úkol Jardu takhle sestřelit, ale přehnal to," říkal útočník Jan Bulis. Obránce Pavel Kubina byl po utkání hodně rozrušený. "Šlo o likvidační faul," kroutil nechápavě hlavou. Atak nepřímo odsoudil i útočník finského týmu Teemu Selanne: "Co mohu říct o Jarkkově zákroku? Je to spoluhráč. Ale je hodně ošklivé vidět takhle v krvi na ledě ležet kamaráda, jako je Jaromír. Hokej je jen hra a ta by měla být bezpečná."

Naplnění pořekadla "oko za oko, zub za zub" by v tomto případě bylo více než na místě. Vždyť co si pomyslí třeba Kanaďané, když vidí, jak si český tým nechá zlikvidovat největší eso od Finů? "V týmu byla patrná chuť jim to nějak vrátit, ale všichni jsme věděli, že se musíme krotit," líčil atmosféru brankář Tomáš Vokoun.

Zranění vypadalo špatně

Roli mstitele na sebe vzal se 175 centimetry a 81 kilogramy nejmenší a nejlehčí muž českého týmu Martin Straka. "Byla tam mela. Skočil jsem po něm. To se prostě stává. Mně se honilo hlavou hlavně, jak je Jardovi. Zranění vypadalo špatně, nezvedal se," líčil Straka.

Na další odplatu už nedošlo. "Martin byl nejblíž. Marek Malík i další kluci tam jeli, ale jak leželi na sobě, už přijeli rozhodčí," říkal Kubina. "Rozhodčí nás navíc chvilku po zákroku opakovaně upozornil, abychom se zklidnili a nedělali hlouposti," přiznal Bulis. "Rozhodilo nás to z tempa, to bylo patrné," říkal Kubina. "Když odejde takový hokejista, s každým to zacloumá," přitakal Straka.

Ruutu se Čechům vysmál

Ruutu šel do sprchy, ještě před tím se Čechům vysmál. Stejnými ataky je pověstný i v NHL. Špatné vzpomínky na něj z mistrovství světa v osmadevadesátém má i Martin Procházka. Po útoku od rodáka z Helsinek měl otřes mozku. "Podle mě takový hráč nemá na olympiádě co dělat. Stejné zákroky předvádí i v NHL, je zákeřný," vyprávěl Kubina.

Přáli by si hráči po očekávaném postupu narazit ve vyřazovací části turnaje na Finy, aby měli možnost odplaty? "Určitě, ale když je výsledek vyrovnaný, těžko se dá něco dělat. Ztrestat ho můžeme, jen pokud by byl zápas rozhodnutý. Každopádně bylo jeho štěstím, že dostal trest do konce zápasu," naznačil sto pět kilo vážící Kubina, že byl nachystaný na okamžitý ruční trest.

Reklama