Hlavní obsah

Před OH mají nejvíc volna hokejisté ze Švýcarska, nejméně ti z NHL

PRAHA

Hokejisté působící ve švýcarské nejvyšší soutěži budou mít nejvíce času k přípravě na olympijské hry ve Vancouveru. Tamní soutěž totiž odehraje poslední zápas už 6. února, tedy celých deset dní před začátkem olympijského turnaje. Naopak pouze dva dny dělí turnaj od posledních zápasů v kanadskoamerické NHL, ještě 14. února nastoupí k zápasům v soutěži dvanáct klubů.

Článek

Shodou okolností právě v úvodní den olympiády hrají své zápasy týmy USA a Kanady, které mají ve svém kádru logicky nejvíc hráčů z NHL. Z kanadského výběru hraje NHL dva dny před turnajem hned jedenáct hráčů včetně dvou brankářů Fleuryho a Luonga a mladé hvězdy Sidney Crosbyho.

Američané budou mít ve hře sedm hokejistů, kteří budou ještě v neděli 14. února odpoledne hrát NHL a ani ne za 48 hodin musí být připraveni k úvodnímu utkání ZOH proti Švýcarsku. Útočník Bobby Ryan z Anaheimu dokonce dohraje zápas v Edmontonu někdy před nedělní půlnocí, pak jej čeká přesun do Vancouveru, a v úterý odpoledne už by měl hrát.

Stejně je na tom ovšem jeho spoluhráč Jonas Hiller, na kterého bude tým Švýcarska hodně sázet. Stejně jako na další hvězdu z NHL, obránce New York Islanders Marka Streita, jenž by měl v neděli také ještě hrát. Zato dalších šestnáct reprezentantů alpské země nebude mít na únavu nárok. Všichni totiž působí v domácí lize a budou mít za sebou už devět dní volna.

Hráči, kteří by mohli 14. 2. hrát NHL a 16. 2. už nastoupit na OH:
USA (7):
R. Malone (Tampa), R.Callahan, C.Drury (NY Rangers), B.Orpik (Pittsburgh), R.Suter (Nashville), R.Kesler (Vancouver), B.Ryan (Anaheim)
Švýcarsko (2):
J. Hiller (Anaheim), M. Streit (NY Islanders)
Kanada (12):
M.-A.Fleury, S.Crosby (oba Pittsburgh), S.Weber (Nashville), R. Luongo (Vancouver), D.Keith, J. Seabrook, J.Toews (všichni Chicago), R.Nash (Columbus), S. Niedermayer, R.Getzlaf, C.Perry (ANH), P.Kane (CHI),
Rusko (5):
S.Gončar, J.Malkin (oba Pittsburgh), D.Grebeškov (Edmonton), F.Tjutin (Columbus), A. Volčenkov (Ottawa)
Pochopitelně není vyloučeno, že někteří reprezentanti z mužstev NHL dostanou předčasné volno a hrát onoho 14. února třeba vůbec nebudou.

Čeští hokejisté mohou být v klidu. Zaprvé do olympijských her vstoupí až 17. února a nejpozdější termín zápasů v NHL by se měl týkat "jen" šesti hráčů. Hrát by mohla dvojice z Minnesoty Židlický, Havlát, útočník Nashvillu Martin Erat, obránce Columbusu Jan Hejda, a Milan Michálek s Filipem Kubou z Ottawy.

Hráči z Kontinentální ligy (KHL), která bude mít ve Vancouveru po NHL druhé největší zastoupení, mají naproti tomu na odpočinek dost času, KHL se hraje naposledy 7. února. O den později končí předolympijský program švédské elitserien, 9. února se hraje naposledy česká extraliga. Teprve 12. února pak začíná pauza v norské lize, a až o dva dny později je na programu 51. kolo německé DEL. Tři zápasy se sice hrají ještě 16. února, ale u toho už pochopitelně reprezentanti nebudou.

Ve Finsku a na Slovensku se ligy nezastaví

Některé z významných hokejových soutěží však nebudou během olympiády přerušeny vůbec. To je případ především slovenské extraligy, jejímž jediným reprezentantem ve Vancouveru bude fenomén ze Skalice Žigmund Pálffy. Nepřeruší se ani běloruská extraliga, ačkoliv s národním týmem odjede do Vancouveru pět jejích hráčů. Čtyři z nich, všichni obránci, jsou přitom z jednoho týmu - Soligorsku.

Ani jednoho zástupce nebude mít ve Vancouveru finská SM-Liiga. Dokonce jediným hráčem působícím ve Finsku je brankář Norů Andre Lysenstöen, jenže ovšem chytá pouze za druholigový tým Heki Heinola. SM-Liiga přesto nebude pokračovat bez poskvrny - má naplánovánu pauzu od 21.února do 2.března. Jedinou další soutěží z účastnických zemí bez svého vyslance na ZOH je pak lotyšská liga.

Přerušení ligových soutěží během olympijského turnaje ve Vancouveru (16. - 28. února):
NHLnaposledy hrají 14. února141
KHLnaposledy hrají 7. února61
Švédskonaposledy hrají 8. února17
Českonaposledy hrají 9. února2
Finskopauza od 21.2. do 2.3.0
Švýcarskonaposledy hrají 6. února16
Slovenskonepřerušuje se1
Německopauza od 17.2. do 1.3.21
Běloruskonepřerušuje se5
Lotyšskonepřerušuje se0
Norskopauza od 12. do 25.2.6
AHLnepřerušuje se4
WHLnepřerušuje se1
Pozn: údaje ve třetím sloupci značí počet hráčů soutěže zastoupených na ZOH ve Vancouveru.

Reklama