Hlavní obsah

Náš výkon byl fenomenální, řekl útočník Staal po výhře nad Rusy

VANCOUVER

Celé půlstoletí čekala Kanada na vítězství nad sbornou na olympijských hrách. Po čekání dlouhém osm zápasů se však postarala rázným způsobem o konec této série, který byl o to sladší, že se zámořskému týmu povedl před vlastním publikem a v boji o semifinále. Navíc zcela jednoznačným výsledkem 7:3.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Kanadští hokejisté se radují z po brance Dana Boyla (č. 22) ve čtvrtfinálovém utkání OH proti Rusku.

Článek

Ráz souboje dvou gigantů a hlavních favoritů olympijského turnaje určil první gól Kanady, který přišel již v čase 2:21 z hole Ryana Getzlafa.

"Myslím, že naše energie a výkon hned od úvodního vhazování byly fenomenální. Skočili jsme na to, pomalu se zahřívali a jakmile začal zápas, byli jsme připravení. Ten gól nás nastartoval správným směrem a atmosféra pak byla neuvěřitelná. Byla to velká zábava," řekl novinářům Eric Staal.

Kanaďané se i poté výtečně drželi svého jednoduchého plánu, jemuž nahrávalo také úzké kluziště - atakovat na ledě vše, co se hýbe, především pak hlavní ruskou hvězdu Alexandra Ovečkina, jakmile se ocitne blízko puku. Nikdo z Rusů tak nechtěl držet kotouč déle, než bylo nutné.

Hvězdy hlídala třetí řada Kanaďanů

"Byl to z obou stran hodně fyzický zápas," připustil útočník vítězů Mike Richards. "Ale 'Ovie' je na to zvyklý z NHL. Je dobře hlídaný pokaždé, když vkročí na led," dodal Richards.

Kouč Mike Babcock určil na hlídání největší ofenzivní zbraně Rusů třetí útok ve složení Mike Richards, Jonathan Toews, Rick Nash. A především Nashe prý před Ovečkinovými schopnostmi varoval Babcockův asistent Ken Hitchcock. "Říkal, že to bude náročná noc. A taky byla. Už jenom s ním bruslit...," připustil Nash.

Přestože je jinak v NHL obávaným útočníkem, svou úlohu přijal. "Na takových turnajích nemáte určenou pouze jednu roli. Není to jen o tom střílet góly, není to jen o tom dobře bránit. Musíte prostě dělat všechno, tedy včetně tvrdých ataků, když můžete. A to je právě to, o co jsem se snažil. Myslím, že Jonathan a Mike dělali to samé. Byla to skvělá noc," popsal Nash.

Elektrizující atmosféra

Před domácím publikem, jemuž se představuje v průběhu sezóny NHL v dresu Vancouveru, si duel užil také brankář Roberto Luongo, který by neměl chybět v brance Kanady ani v semifinále proti vítězi zápasu mezi Švédskem a Slovenskem. "Ta atmosféra byla elektrizující a byla zábava tu hrát. Tím, že jsme vedli, to bylo o něco pohodlnější," podotkl Luongo.

Sebevědomí Rusové byli naproti tomu hodně zdrcení porážkou i její výší, očekávaný duel byl rozhodnutý nečekaně již po první polovině. "Bohužel, naše olympijské hry jsou u konce. A já se omlouvám za to, jakým způsobem k tomu došlo," řekl ruský kouč Vjačeslav Bykov.

"První gól přišel hrozně rychle. Oni skórovali a dál a dál útočili. Nebyli jsme schopní je zastavit, poměr střel (42:28 pro Kanadu) ostatně mluví za všechno," řekl zklamaný brankář Jevgenij Nabokov, jenž vydržel mezi tyčemi až do šestého inkasovaného gólu na začátku 25. minuty.

Reklama

Související témata: