Hlavní obsah

Akrobatka Sudová má problémy s ortézou

VANCOUVER

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová má za sebou první zkušební trénink v dějišti olympijských her ve Vancouveru. Devátá žena průběžného pořadí Světového poháru, která v Kanadě startuje s poškozenými vazy v levém kolenu, však díky menším problémům s ortézou absolvovala jen tři z původně plánovaných čtyř jízd.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Nikola Sudová s ortézou, se kterou trénuje ve Vancouveru.

Článek

"První jízda byla dobrá, ale ve druhé ji začala ortéza sjíždět, takže jsme museli trénink zastavit a upravit ji," řekl trenér Radek Herot.

Důvodem, proč musela být speciálně na míru vyrobená ortéza upravována je, že při měření bylo Sudové koleno oteklejší než v současnosti. "Takže ortéza je trochu větší. Poupravili jsme ale pásky a další jízdu odjela normálně," uvedl Herot.

Sedmadvacetiletá boulařka bude nyní čekat, jak bude na zátěž reagovat její zraněné koleno. Další tréninky Sudovou čekají až 11. a 12. února. V sobotu třináctého je poté na programu olympijský závod, na kterém se bude česká reprezentantka snažit vylepšit šesté místo z her v Turíně.

K tomu by však potřebovala, aby se mírně zlepšily podmínky v Cypress Mountain. Kanadští pořadatelé mají totiž v tomto středisku problém s nedostatkem sněhu, Sudové navíc příliš nevyhovuje ani skutečnost, že trať v noci na úterý zmrzla.

"Když jsme se na ni byli v pondělí podívat, tak byla hodně měkká. V noci byly ale mínus dva stupně. Potřebovali bychom, aby napadl sníh nebo aby začalo pršet," přiznal Herot. Podle předpovědi počasí by se jejich přání mohlo vyplnit, do Vancouveru a okolí by se totiž podle některých zpráv měl vrátit déšť.

Lyžařům poté obecně v akrobatickém středisku příliš nevyhovuje ani fakt, že sníh je jen na trati. V okolí už ne. "Takže se nedá normálně na lyžích přijet až k ní. Pod sedačky tak závodníky vozí na skútrech po rozbité cestě, na které jsou už i koleje," popsal Herot nepříliš vyhovující podmínky Cypress Mountain.

rte ohr

Reklama