Hlavní obsah

"Ledový muž" ustál tlak a na poslední chvíli získal medaili

WHISTLER

Švýcarský lyžař Carlo Janka opět ukázal, proč se mu přezdívá "Ledový muž". Po dojezdu do síle 2. kola obřího slalomu na olympijských hrách ve Vancouveru jen lehce zatnul pěst a nesměle se smál. Jako by šlo o každý jiný den v jeho životě. Přitom vybojoval svou první olympijskou medaili v kariéře. A hned zlatou.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Švýcarský lyžař Carlo Janka

Článek

Třiadvacetiletý sjezdař je mezi soupeři znám vedle svého lyžařského umění také tím, že za žádných okolností nedává najevo své emoce. Jakoby je ani neměl. "Vždy se ptám, jestli je opravdu tak klidný a chladný, jak se navenek tváří," prohlásil Jankův kolega ze švýcarského týmu Didier Cuche.

Janka však nakonec přiznal, že úterní obří slalom byl pro něj psychicky náročnější, než by se mohlo navenek zdát. "Byl jsem hodně nervózní. Byl jsem pod velkým tlakem, protože dnes byla moje poslední šance získat ve Vancouveru medaili," uvedl v cíli Janka, který s velkým náskokem porazil norskou dvojici Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal.

Ziskem zlaté medaile tak prý překonal vlastní očekávání. "Musel jsem jet na riziko, ale zároveň neudělat sebemenší chybu. To se povedlo a překonal jsem tak svůj cíl pro Vancouver. Tím bylo odvézt si medaili, nakonec mám hned zlatou. Je to pro mě zkrátka perfektní den," řekl rodák ze švýcarské vesnice Obersaxen.

Potřeboval čas na aklimatizaci

Ve Vancouveru se mu přitom dosud příliš nedařilo a po čtvrtém místu v kombinaci již sám pochyboval o zisku medaile. Znovu však ukázal, že obří slalom je jeho parádní disciplínou. Vždyť je v ní úřadujícím mistrem světa. "Potřeboval jsem čas na aklimatizaci na místní podmínky. Nejezdilo se mi tu moc dobře. Až do dneška," dodal.

Soupeři o něm vědí, že vedle "Ledového muže" je také velmi talentovaným lyžařem. Lichtenštejnský veterán Marco Büchel o něm dokonce prohlásil, že je to nejlepší lyžař, jakého kdy viděl. Po úterním vítězství se mu dostalo dalších poklon. Mimo jiné od aktuálního lídra obřího slalomu ve Světovém poháru Teda Ligetyho, který jako hlavní favorit skončil až na devátém místě.

"Když sledujete Carla při lyžování, ani nemáte pocit, že jde o něco výjimečného. Dokud se ale nekouknete na časomíru. Zatáčí přesně v těch nejlepších místech a nedělá žádné chyby. Prostě si jede, jako kdyby nebyl pod žádným tlakem. Asi mu pomáhá ta jeho povaha," dodal Ligety.

Reklama

Související témata: