Hlavní obsah

Zbyněk a Milan Michálkovi: Bitek byla spousta, rodiče nás uklidňovali

Dlouho hokejoví bratři Zbyněk a Milan Michálkovi prahli po tom, aby si zahráli v jednom dresu. Obětavý bek ochotný padnout do každé střely a šikovný útočník, jenž už hrál v šestnácti letech extraligu a o dva roky později na mistrovství světa, se ve Vancouveru dočkali.

Foto: Michal Osoba, Právo

Milan Michálek (vlevo) a jeho bratr Zbyněk ve Vancouveru

Článek

Už v dětství jste snili o tom, že byste si zahráli společně v reprezentačním dresu?

Zbyněk: Určitě, jako kluci jsme se koukali na mistrovství světa i olympiády a bylo naším snem si tam jednou zahrát spolu.

Společně jste toho ale moc neodehráli ani v dětství, dělí vás dva roky.

Milan: My jsme spolu hráli snad jen jednu sezonu v žácích. Já hrával střídavě za mladší a starší, dohromady to moc zápasů nebylo.

Takže jste se spíš potkávali při jiných sportech?

Milan: My byli pořád venku. Přišli jsme ze školy, hodili tašky do kouta a mazali. Hráli jsme hokej, fotbal na silnici s kamarády....

Spolu nebo proti sobě?

Zbyněk: Většinou proti sobě.Milan: A brácha byl většinou gólman. Aspoň vím, proč tolik blokuje ty střely. Říkal jsem si, proč tam leze a teď to vím. (směje se)

Milane, v jakých sportech svého bratra ještě předčíte?

Milan: Asi ve všech kromě fotbalu. Zbyněk: Tak to nevím, já si právě myslím, že je to naopak. Fotbal brácha nehraje kvůli zraněním. V létě hrajeme tenis a to je vyrovnané. S ním se nedá moc sportovat, protože dost podvádí. To je těžký.

Hádali jste se u sportování často?

Zbyněk: Někdy to bylo vyostřené, slušně jsme se pohádali, posekali hokejkama... Nadávali jsme si a za pár hodin byli kamarádi. Jak to tak bývá mezi bráchama....

I jste se poprali?

Zbyněk: Měli jsme společný pokoj, tam proběhla spousta bitek. Rodiče nás museli vždycky trochu uklidnit.

Kdo víc provokoval?

Milan: Oba jsme do sebe ryli stejně.Zbyněk: Jenže já jsem to vždycky odskákal, rodiče chránili toho mladšího...

Tady ve Vancouveru si aspoň můžete na dětství vzpomínat...

Zbyněk: Je pěkné být spolu, v sezóně se vůbec nevidíme. Brácha je v Ottawě, já ve Phoenixu... V létě býváme často spolu.

Ale asi už ne na jednom pokoji jako tady.

Milan: To je pravda, za chvíli tu asi budou zase nějaký bitky. (úsměv)Zbyněk: Prát se snad nebudeme. Ale až začneme hrát videohry, nějaká ta nadávka padne.

Kdo by vyhrál, kdybyste se do sebe pustili?

Zbyněk: Vždyť se na něj podívejte, vypadá jak malej medvěd. Tak jak by to asi dopadlo....

Jaké videohry hrajete?

Milan: Hlavně fotbal na playstationu. Nemusíte se ptát, kdo vyhrává. (usměje se)Zbyněk: No jo, brácha je závislák. Já na to nemám čas. Pak mě poráží, to musím přiznat.Milan: Asi budu muset hrát s Budějovicemi proti Realu Madrid, aby to bylo vyrovnané.

V NHL jste se potkávali docela často, když ještě hrál Milan v San Jose. K žádné drobné potyčce nebo tvrdému souboji mezi vámi nedošlo?

Zbyněk: Ne, ani jeden nevyznáváme tvrdou hru. I když jsme proti sobě jako pravý bek a levé křídlo hráli dost často, nic se nikdy nestalo.

Volali jste si teď před olympiádou častěji?

Milan: Voláme si docela často normálně, když je třeba volný den. Zjišťujeme, jak kdo hrál, co je nového. Koukám, kolik brácha zase zblokoval střel. (smích)

Hecujete se, kdo je na tom líp?

Milan: To bylo těžký, já byl se San Jose první a on s Phoenixem furt poslední... Teď je to už vyrovnanější.Zbyněk: Poslední? To zas ne.

Potkáte se během sezóny i mimo led?

Milan: Když jsme hráli ve Phoenixu a přiletěli o den dřív, tak jsem byl u bráchy doma. Moc mě nehostil, nic zvláštního to nebylo.Zbyněk: Vždyť jsi se oblizoval. Takové jídlo jsi neměl hodně dlouho.

Zbyněk má syna Andrease, jaký jste, Milane, strýček?

Milan: Hodně dobrej. Teď jsem malého viděl po delší době, je super. Moje přítelkyně mu vozí dárky.Zbyněk: Musím uznat, že je docela dobrej strejda. Když přijel v prosinci, tak se k malému měl. Docela i věděl, jak ho držet. Andreas si ho oblíbil, smál se na něj. A bráchovi to slušelo.

MILAN MICHÁLEK
26 let, útočník
Klub: Ottawa Senators, draftován jako 6. celkově v roce 2003 San Jose, kde odehrál pět sezón
Reprezentace: debutoval s Ruskem v roce 2002, hrál na MS 2003 a 2009
ZBYNĚK MICHÁLEK
28 let, obránce
Klub: Phoenix Coyotes, nikdy nedraftován
Reprezentace: první zápas v dubnu 2006 ve Švédsku, o měsíc později získal na mistrovství světa v Rize stříbro, hrál i na MS 2007 a 2008.

Reklama