Hlavní obsah

GLOSA: Také pojetí narozeninových party o Spartě hodně vypovídá

Praha

Pokažená oslava. K narozeninám by se slušely spíš ovace a bujaré veselí, jenže hráče vyprovázel do kabin pískot zklamaných fanoušků. Všechno už tady bylo, fotbalová Sparta si po roce znovu zopakovala stejný scénář. Také výroční zápasy o ní hodně vypovídají, o jejím nekonečném tápání a pádu do ligového průměru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparta ve výročních dresech před zápasem s Českými Budějovicemi.

Článek

Už je to tak, Sparta se stává klubem staromilců. Již před šesti lety na oslavu 120. výročí založení klubu nastoupila v černých retro dresech. Ačkoliv s Mladou Boleslaví prohrávala, nakonec ji 4:1 porazila a oslava se vším všudy byla předzvěstí mistrovského titulu. Posledního, který do letenské vitríny přibyl.

Loni si chtěla při oslavě 125. výročí party zopakovat. Nachystala patřičný program, znovu sáhla po černých historických dresech. Chybělo jediné, porazit Jablonec. Což ovšem křehký a nevyzpytatelný tým nedokázal. Stanciu s kapitánskou páskou zahodil i penaltu, utkání skončilo bez branek. Sparta po něm byla v tabulce aspoň třetí, ztrácela pět bodů na druhou Plzeň a devět na vedoucí Slavii.

A letošní 126. narozeniny? Znovu fešácké retro dresy, tentokrát rudo-bíle pruhované s dobovou jitřenkou v logu na srdci. Jenže výsledek podobný, divoká remíza 3:3 s nováčkem z Českých Budějovic. A znovu pískot zklamaných diváků, kteří si oslavu představují úplně jinak. Sparta je ovšem před víkendovými zápasy 17. kola až pátá, na druhou Plzeň ztrácí sedm a na vedoucí Slavii propastných osmnáct bodů. Zatím...

Stručné porovnání výročních duelů věrně ilustruje, jak je na Letné stále hůř a hůř. Tituly jsou hudbou pro staromilce, Sparta o ně už drahně dlouho nehraje.

Přesto své příznivce znovu a znovu šokuje. Třeba když ve výročním duelu vlažným přístupem profláká celý poločas, nebo když se ligový nováček s nesrovnatelně menším rozpočtem jeví jako tým, který na hřišti mnohem lépe ví, jak dojít ke kýženému výsledku.

Letenští si za dané konstelace nemohou být pomalu jistí příslušností k šestičlenné skupině o titul. Není divu, když ani vlastní narozeniny nedokážou vzít za své.

Reklama

Související témata: