Hlavní obsah

Potvrdí Twente svou bilanci na domácím hřišti?

Devatenácté kolo nizozemské Eredivise dnes uzavře šest zápasů. V jednom z nich přivítá momentálně páté Twente druhý celek tabulky - Alkmaar. Obě mužstva bojují o evropské poháry a ve vzájemném souboji si jistě nic nedarují.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbal - ilustrační foto

Článek

Twente náleží v tuto chvíli pátá příčka v tabulce; před ním je už pouze starý známý čtyřlístek Eindhoven - Ajax - Alkmaar - Feyenoord. Svěřenci Freda Ruttena tak měli velice solidní první polovinu letošního ročníku a to především na domácím hřišti. Na něm v devíti utkáních vytěžili fantastických pětadvacet bodů - v této statistice je na tom lépe už pouze lídr soutěže - PSV Eindhoven. Svou kvalitu před domácími fanoušky potvrdili i před deseti dny, když uštědřili Heerenveenu debakl 5:1. Celkově doma vstřelili už jednatřicet branek, což dělá průměr více než tři branky na zápas. Horší výkonnost na cizích hřištích potvrdili v minulém kole; nad jejich síly byla desátá Roda Kerkrade. Kvůli stopce za žluté karty se dnes na hřišti neobjeví v dresu Twente Jeroen Heubach. Rovněž nenastoupí ani dlouhodobě zranění Niels Oude Kamphuis, Patrick Gerritsen a Georgi Gakhokidze.

Jestliže mluvím o skvělé ofenzívě Twente, co bych potom měl říci na útočnou sílu Alkmaaru? Svěřenci Louise van Gaala vstřelili během osmnácti zápasu už dvaapadesát branek, což dělá průměr přes tři góly na zápas. Základem tohoto pojetí hry je bezesporu bývalý kouč Barcelony, Ajaxu nebo nizozemské reprezentace. Kvůli své tvrdosti a nekompromisnosti čelil ve své trenérské kariéře už několika konfliktům. Jeho cíle byli vždy ty nejvyšší a nyní v Alkmaaru tomu není jinak. Jeho mužstvo ztrácí v tuto chvíli na první PSV Eindhoven už deset bodů, když dnešní zápas má k dobru. Mohlo to být osm, ale v minulém kole Alkmaar doma překvapivě zaváhal s Nijmegenem; poprvé v sezoně nevstřelil v zápase branku a do tabulky si tak připsal pouhý bod za remízu 0:0. Trenér van Gaal komentoval před zápasem stejně jako před tím minulým situaci ohledně svých hráčů. "Máme za sebou hodně utkání a hodně nás jich ještě čeká. Já dnes nebudu riskovat a postavím na hřiště jen hráče, kteří jsou stoprocentně fit," konkrétně poznamenal. Hrát tak nebudou Gretar Steinsson, Tim de Cler, Joey Didulica, Barry Opdam a Khalid Sinouh.

Díky postavení v tabulce je do role mírného favorita pasován Alkmaar, na který si můžete vsadit s kursem 2.10. Remíza je oceněna hodnotou 3.30 a na výhru domácích nabízí společnost bwin kurs 3.00 rovné.

Reklama