Hlavní obsah

Český mistr nastoupí proti slovenskému

, 12. ledna 2007

V Petrohradu včera začal turnaj, v němž se šest mistrovských klubů z předních evropských hokejových zemí již potřetí utkává o cenu Silver Stone a primát nejlepšího klubu starého kontinentu. Mužstva jsou tradičně rozdělena do dvou skupin, z nichž jen vítězové postupují do finále. Ve skupině pojmenované po Alexandru Ragulinovi se dnes střetne český zástupce se slovenskou Žilinou.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Ilustrační foto.

Článek

Sparta Praha vcelku zvládla dva poslední výjezdy v domácí extralize a drží v ní třetí příčku, což je vůči loňské základní části zásadní rozdíl. Na dalekou cestu do Petrohradu se tedy vydala v celkové pohodě. Trenéra Výborného také může uspokojovat dobrý zdravotní stav hráčů. Dlouhodobě mimo jsou pouze útočník Štrba a obránce Pilař. Šanci ukázat se budou mít i junioři. Program je totiž náročný, protože pokud se Sparta probojuje do finále, budou ji čekat tři zápasy ve třech dnech. V brance se během turnaje objeví nejspíše oba gólmani. Duba se sice po návratu z Finska prosadil na místo klubové jedničky, ale Salfický zase dobře zná z dob ruského angažmá tamní prostředí.

Žilina se stala vloni překvapivým mistrem na Slovensku. Po zisku titulu její dres opustili mnozí hráči a nová sezóna je v jejím podání značně nevydařená. Krčí se na předposledním místě tabulky s minimálním náskokem na poslední příčku a nedaří se jí především na kluzištích soupeřů. Ze všech klubů první ligy na Slovensku dosud nastřílela nejméně gólů. Ve čtyřech zápasech po Vánocích ještě nebodovala a vstřelila v nich dohromady čtyři branky. Tuto slabou formu včera Žilina prokázala i v zápase s mistrem z Finska, když utrpěla debakl, který nedokázala zmírnit ani jedinou vstřelenou brankou. Slovenský hokejový svaz tak již může přemýšlet nad tím, jak účelně vynaložil peníze, když jí před cestou finančně vypomohl, aby neutržil mezinárodní ostudu.

Žilina je v Petrohradu již od úterý, zatímco Sparta se k prvnímu tréninku dostane pár hodin před zápasem. Bookmakeři bwin však mají o vítězi i přes tento fakt vcelku jasnou představu. Šance českého klubu na výhru a získání dobré výchozí pozice pro sobotní boj o finále ohodnotili kursem 1,18. Slovenský zástupce se třemi českými krajánky v sestavě zřejmě na zajímavou finanční odměnu již nedosáhne, což vyjadřuje i kurs 4,5 vypsaný na to, že dnes získa alespoň jeden bod.

Reklama