Hlavní obsah

Gambrinus liga očima Luďka Zelenky

První jarní branku si před týdnem připsal brněnský útočník Luděk Zelenka, jehož tým deklasoval České Budějovice 5:0. Body si chceme přivézt i z Prahy, tvrdí kanonýr, který pro Eurotip.cz okomentoval 19. kolo Gambrinus ligy.

Článek

V sobotu se fotbalovým fanouškům představí tři týmy, které mají sestupové starosti. Hráči Zlína i Kladna v prvním jarním kole uhráli bod. Zatímco ale Kladno spíše ztratilo, když doma remizovalo s předposlední Příbramí, bezgólový výsledek Zlína v Mostě je pro Valachy určitě úspěchem. Po dnešku by měli mít větší radost znovu domácí. "Oba jsou to kandidáti na sestup a jsou si toho oba vědomi. Myslím si, že pro Zlín bude mluvit domácí prostředí. Moc gólů asi nepadne, ale věřím, že 1:0 vyhraje Zlín. Pokud chtějí mít trochu klidnější jaro, tak to Kladno musejí porazit," tipuje Luděk Zelenka.

Ještě mnohem větší starosti než předešlé dva kluby má letos Slovácko. Tým z Uherského Hradiště je v tabulce poslední; na Příbram ztrácí čtyři body a pokud si chce uchovat naději na udržení v soutěži, nesmí si dovolit příliš často klopýtnout. V prvním kole po zimní pauze sice Slovácko nad Teplicemi vedlo 2:1, nakonec si ale připsalo jen bod. Nyní ho čeká zápas na Bazalech, kde Baník bude chtít navázat na předchozí výhru 3:1 nad Olomoucí. "Ostrava vyhrála v Olomouci, byl to dobrej vstup, kterej bude chtít doma určitě potvrdit. Slovácko, myslím, taky docela překvapilo a chce ukázat, že jasnej sestupující není. Myslím si ale, že to nebude stačit a Ostrava vyhraje," nevěří v překvapení útočník.

V souvislosti s minulým kolem je nejčastěji zmiňována šokující výhra 3:0, kterou Jablonec zaskočil na Letné Spartu. Díky tomu se Severočeši posunuli na páté místo a dotírají na čtvrtou Mladou Boleslav; sousedi v tabulce se spolu utkají v neděli. "Z Jablonce jde trochu strach po tý Spartě, protože tam opravdu vyhrál zaslouženě. Prostě hráli výborně, nebylo to jenom tím, že Sparta hrála špatně. Myslím si, že to předvedou i v Boleslavi a přesto, že všichni říkají, že to nemůžou zopakovat, tak já věřím, že tam bude trošku překvapení a bude minimálně remíza," tipuje v neprohru hostů expert.

Zatímco v Jablonci zavládla po předchozím vítězství euforie, na Spartě létaly jiskry. Trenér Bílek hráčům vyčetl malé nasazení; pokud se budou chtít vyhnout pokutám, budou muset v Příbrami předvést větší snahu, pokud možno korunovanou třemi body. "To bude hodně sledovaný utkání, Spartě se nepovedl vstup do jara a bude se chtít rehabilitovat. Ale Příbram po těch nákupech je hodně nepříjemnej soupeř a myslím si, že moc nebude rozdávat body. Takže tady to tipnu na remízu," tvrdí hráč Brna.

V Teplicích na sebe narazí dva týmy, které přezimovaly v klidných vodách středu tabulky. Domácí i Plzeň před týdnem uhráli bod a stejně by prý měl dopadnou i jejich nedělní duel. "Teplice jsou takovej nevyzpytatelnej soupeř. Jednou zahrajou výborně a vyhrajou a jindy zas překvapivě rozdávaj body... Já jim moc nevěřím, tady bych to viděl taky na remízu," říká Luděk Zelenka.

Právě jeho tým může za špatné spaní trenéra i hráčů Českých Budějovic, které určitě prohra 0:5 na stadionu Brna nenechala klidně spát. Spokojený ale nemůže být ani jejich soupeř z Mostu; Severočeši doma ztratili laciné body za bezbrankovou remízu se Zlínem. "Budějky v Brně dostaly nálož, ale myslím si, že to zas tak nevypovídá o tom, jak na tom jsou. Pro ně to bylo hodně smolný utkání. Most je jejich nejdůležitější zápas na začátku jara, protože když ho porazí, tak už by neměli mít starosti se sestupem a budou v klidu. Berou to hodně vážně a myslím si, že to vyhrajou. Včera jsem navíc mluvil s Davidem Hořejším a po těch střevních potížích jsou v pohodě, takže myslím, že to na ně nebude mít dopad," tipuje jedničku autor 88 ligových gólů.

Také v Liberci uvidí diváci souboj dvou týmů, kterým se vstup do jarní části sezony vůbec nevyvedl. Domácí prohráli se Slavií a vůbec poprvé letos na svém hřišti kapitulovali a Olomouc nestačila před svými fanoušky na Ostravu. "Výkon Liberce nebyl špatnej, ale na Slávii to nestačilo, neměli to potřebný štěstí. Myslím, si, že Olomouc porazí, protože Olomouc se venku dopouští školáckých chyb a kvůli tomu přichází o body. Myslím si, že Liberec je natolik zkušený mužstvo, že to ztrestá," věří v radost domácích Luděk Zelenka.

Jeho tým se představí v pondělní dohrávce na Strahově, kde se pokusí sebrat body Slavii, novopečenému lídrovi ligy. "Samozřejmě respektujeme sílu Slavie, je teď na prvním místě, takže je určitě dobrá. Její domácí výsledky na podzim ale nebyly tak dobrý, takže víme, že je doma zranitelná. Navíc se zranil Latka, takže ta obrana asi nebude tak úplně v klidu. Chceme tam zlobit a věřím, že tam minimálně bod uděláme. Je pravda, že se nám na podzim venku moc nedařilo, hráli jsme hodně zezadu. Budeme se na tom snažit zapracovat, to ukážou až další zápasy, a věřím, že máme na to, uhrát na Slavii body," uzavírá brněnský útočník.

Reklama