Hlavní obsah

Dva poslední mistři zahajují finále

Česká hokejová extraliga se dostává ke slovu přesně po týdnu. Týmy, které se probojovaly do finále, totiž zvládly rozhodnout semifinálové série dosti rychle v pěti zápasech. Pardubice vyhrály titul před dvěma roky, zatímco vloni se nedostaly do play off. Sparta naopak ztroskotala předloni již ve čtvrtfinále, zatímco vloni v něm dokonale uspěla.

Článek

Pardubice si prožily v letošním play off nejtěžší chvíle ve čtvrtfinále, kdy překvapivě ztratily vedení 3:0 na zápasy. V semifinálové sérii si vybraly slabší chvilku ve třetím utkání, v němž nevstřelily gól. Již o den později však dokázaly udržet nervy i přes diskutabilní vyloučení a zvládly tak mnohem lépe klíčový zápas série než jejich hostitel. V tomto utkání také Pardubice přišly o útočníka Koukala, který by však dnes díky dostatečně dlouhé pauze měl být k dispozici. Hůře to vypadá s nadějemi na start obránce Čecha, který má problémy s prstem. Mužstvo doufá, že se opět bude moci opřít o dosud v play off vynikajícího brankáře Lašáka.

Sparta sice přiveze s sebou bývalého brankáře domácích Salfického, ale bude si určitě přát, aby nemusel do hry zasáhnout. Během sezóny totiž přišel o post brankářské jedničky a do branky by se dostal nejspíše jen v případě špatného vývoje zápasu či dokonce zranění Duby. Tomu se ovšem zatím nic sportovně ani zdravotně zlého nepřihodilo a patří k velmi milým překvapením dosavadního průběhu play off. Sparta se již potřetí během krátké doby musí vyrovnat s tím, že měla dlouhou přestávku mezi zápasy. Nemusela hrát předkolo a čtvrtfinále i semifinále prošla ze všech nejrychleji. Poprvé tuto situaci zvládla, podruhé v ní naopak zcela propadla. Trenéři po dlouhé době mohou vyslat do útoku i Štrbu.

Bookmakeři bwin očekávají, že v prvním utkání bude výhodou domácí prostředí. Na úspěch Pardubic vypsali kurs 1,95. V základní části sezóny nejprve skutečně domácí prostředí hrálo prim, když oba celky před vlastním publikem jednou vyhráli vždy vysokým rozdílem. Ve druhé polovině dlouhodobé části se však karta zcela obrátila a oba týmy dokázaly svého protivníka na jeho ledě obrat o všechny body. Spartě se to dnes může podařit v kursu 3,0.

Reklama