Hlavní obsah

Vybojuje si Fulham účast v dalším ročníku Premier League?

Fulham je velmi blízko sestupovým vodám a bojuje o každý bod. Jinak tomu nebude ani dnes na stadionu Craven Cottage. Do tohoto kola vstupují domácí s 36 body, se kterými jsou na 16. příčce tabulky. O pouhý bod zpět je Wigan s West Hamem a 19. Charlton ztrácí body tři. Liverpool je na třetí pozici s bodovým náskokem na Arsenal.

Foto: REUTERS/Dylan Martinez

Kapitán Liverpoolu Steven Gerrard během semifinále Ligy mistrů proti Chelsea

Článek

Domácí se na začátku prosince nacházeli v horní polovině tabulky Premier League. Pak však přišel velký propad a nyní je dělí jediný bod od sestupových pozic. Pod novým trenérem Sanchezem Cottagers jednou remizovali a dvakrát prohráli - ani jednou tedy nezvítězili. Venku s Readingem prohráli 0:1, když už od 15. minuty prohrávali brankou Hunta. V 35. kole remizovali doma s Blackburnem 1:1 - o jedinou branku Fulhamu se postaral Montella.

V posledním zápase zavítal Fulham na Emirates stadium, kde se proti místnímu Arsenalu málem postaral o senzaci. Hned v úvodu se po hlavičkovém souboji prosadil záložník Gunners Julio Baptista a brankář Niemi už neměl šanci. Do úvodu druhé půle vstoupili Kanonýři, jako by už měli zápas vyhraný, a tak udeřilo na druhé straně. Po chybě Lehmana se lobem prosadil Davies. Fulham cítil šanci a stále útočil, což se mu stalo osudným. V 84. minutě se po brejku trefil Adebayor a o tři minuty později potvrdil vítězství Gilberto penalty.

Klíčový obránce Liam Rosenior, který musel proti Arsenalu ze zdravotních důvodů střídat, už bude opět připraven v základní sestavě. Ale trenér Sanchez se bude muset opět obejít bez dvou zkušených obránců - Franca Queudrueho a Iana Pearceho, jenž laboruje s poraněným chodidlem. V posledním zápase se v útoku představila dvojice Brian McBride a Tomasz Radzinski, ale dnes možná dostane šanci Ital Vincenzo Montella nebo Islanďan Heidar Helguson. „Média spekulují, že Liverpool hrál náročné utkání proti Chelsea, a jeho hráči mohou být unaveni. Já si ale myslím, že to pro ně není absolutně žádné oslabení. Jsem si jistý, že to dnes bude těžký zápas“, říká trenér Cottagers Lawrie Sanchez.

Hosté po dvou domácích vítězstvích 2:0, nejdříve nad Middlesbrough a poté Wiganem, přivítali na hřiště Portsmouthu. Navzdory sedmi chybějícím hráčům, vstoupil Liverpool do utkání útočně, avšak jako první udeřili Pompeys. V 27. minutě se trefil Benjani Mwaruwari, o pět minut později skóroval Niko Kranjcar a bylo rozhodnuto. Na konečných 1:2 pouze snížil obránce Sami Hyypia. "Jsem zklamaný. V první půli jsme kontrolovali hru, ale dostali jsme dva hloupé góly po stupidních chybách, potřebovali jsme se zlepšit, což se ve druhé půli stalo. Myslím, že jsme si zasloužili víc", říká trenér hostí Rafael Benitez.

V Lize mistrů však Reds hrají v plné sestavě a je to znát. Od začátku semifinálové odvety byl domácí Liverpool aktivnější a v 22. minutě se po zahraném signálu z rohového kopu parádně trefil Daniel Agger. Druhý poločas už byl vyrovnanější, ale Chelsea byla stále o krok zpět. V dalším průběhu utkání ani v prodloužení branka nepadla, a tak došlo na pokutové kopy. V nich bylï jednoznačně lepší svěřenci kouče Beniteze a zaslouženě postoupili do athénského finále. V posledním ligovém zápase seděli na lavičce například Steven Gerrard, Dirk Kuyt, John Arne Riise či Peter Crouch.

Dnes hosté určitě nebudou riskovat zranění klíčových hráčů, když jim v podstatě již o nic nejde. Teprve 18letý obránce Jack Hobbs seděl proti Portsmouthu jenom na lavičce, ale dnes si možná odbude svůj debut - stejně tak, jako Italský brankář Daniele Padelli. Zahrají si nejspíš také obránci Emiliano Insua, Gabriel Paletta či záložník Mark Gonzalez. Další hráči, kteří možná nastoupí jsou mladí náhradníci z rezervy - Paul Anderson a Craig Lindfield.

Na vítězství Liverpoolu byl sázkovou kanceláří bwin vypsán kurz 2.20. Na to, že si hráči Fulhamu, bojující o záchranu, poradí s juniory Reds je kurs 3.15. Na remízu si společnosti bwin vsadíte s kursem 3.25.

Reklama