Hlavní obsah

Bundesliga: boj o titul pokračuje

Schalke doma hostí Norimberk a nemůže si dovolit znovu zaváhat. Stuttgart totiž chytil výbornou formu a chystá se ji potvrdit proti Mainzu. Souboj zklamaných uvidí Gladbach - sestupující Borussia přivítá již bez šancí na titul hrající Bayern. Tvrdě se bude hrát i o záchranu, o jednom ze sestupujících může hodně napovědět utkání Frankfurt - Aachen.

Foto: REUTERS/Michael Dalder

Fotbalisté Stuttgartu mají v posledních týdnech hodně důvodů k radosti. Vyjde jim finiš o titul?

Článek

VfB Stuttgart - 1. FSV Mainz 05 (sobota 15:30)

Mezi trojkou zbylých kandidátů začíná stále více fanoušků favorizovat Stuttgart. Tým trenéra Veha má nejlepší formu a vzhledem k nepřesvědčivým výkonům Schalke a Brémy se zdá býti dobře možné, že Stuttgart bude stoupat tabulkou dále a nakonec vyskočí na stupínek nejvyšší. "V zimní přestávce jsme nebyli pro nikoho kandidáty na titul, a proto se do této situace nenecháme vtlačit ani teď," odmítá Veh. I on už si však uvědomuje, že jeho tým má na dosah obrovský úspěch. "Proč končit tuto pohádku? Musíme porazit Mainz. Ten, kdo však má vše ve svých rukách, je Schalke," dodává. Do tréninku už se zapojil střelec Gomez, proti Mainzu ale ještě hrát nebude. Zraněni jsou Boka, Heinen a Ikeng.

Zatímco Stuttgart potřebuje zvítězit, aby vyvinul tlak na vedoucí Schalke, Mainzu jde o holou záchranu. Sedmnáctý tým tabulky ztrácí na záchranu momentálně tři body a na získávání bodů už nemá mnoho času. "Cítím, že tenhle zápas pro nás může znamenat poslední šanci," neskrývá před bojem ve Stuttgartu trenér Klopp. "Chceme tu získat co nejvíc. Plně věřím ve schopnosti mých hráčů. Odvrátit sestup by pro nás znamenalo něco, jako vyhrát celou soutěž," neskrývá. Kloppa však netěší zdravotní stav Dima Wacheho, brankářská jednička je stále mimo. Totéž platí o Selovi a Pupalovičovi. Po karetním trestu se do základní jedenáctky vrátí alespoň záložník Andreasen.

Pravděpodobné sestavy: VfB Stuttgart:

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.25 - 8.00

Tip eurofotbal.cz: 1

Schalke 04 - 1. FC Norimberk (sobota 15:30)

Modří naposledy prohráli v Bochumi a v čele zůstali jen díky prohře Brém. Přiblížil se však Stuttgart, který vypadá v tuto chvíli hodně nebezpečně. Faktem ale zůstává, že Schalke má stále vše ve svých rukách. "Ve vedení jsme od dvacátého kola a v této pozici se cítíme opravdu pohodlně," usmívá se trenér Slomka. "Nesmí se však opakovat poslední utkání. Jestliže jste blízko titulu, podobné výpadky nejsou možné." Do konce zbývají tři zápasy a tři výhry by zaručily vysněný titul. První překážkou je Norimberk, příjemné překvapení sezóny. "Hlavně musí dobře pracovat obrana," ví o velké ofenzivní síle soupeře Slomka. Ten nebude most nasadit zraněné Krstajiče s Lövenkrandsem.

Norimberk prožívá mimořádně úspěšnou sezónu. S Leverkusenem bojuje a pátou příčku a po skončení ligy ještě čeká na tým Hanse Meyera v pohodě finále národního poháru. To se hraje šestadvacátého května a Norimberk v něm změří síly se Stuttgartem. Nyní je však aktuální závěr ligy a hlavně zápas na Schalke. "Jsme plně koncentrovaní na tento zápas," hlásí Meyer. "Finále poháru bude velký svátek pro náš klub, ale teď musíme zvládnout závěr ligy. Když se nám to nepodaří, může se to negativně promítnout i do finálového zápasu." Norimberk dlouhodobě bojuje s rozsáhlou marodkou. Ve Veltins Aréně nebudou k dispozici zranění Kristiansen, Greško, Vittek, Mnari a Benko.

Pravděpodobné sestavy: Schalke 04:

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.47 - 3.85 - 4.25

Tip eurofotbal.cz: 1

VfL Wolfsburg - Borussia Dortmund (sobota 15:30)

Tři porážky z posledních pěti utkání znovu znejistěly fotbalisty Wolfsburgu. Lvi mají před šestnáctým Aachenem náskok pouhých tří bodů, proto potřebují Dortmund porazit. "Jediná věc, která platí, je zápal a nasazení," říká trenér Augenthaler. "Už nám nezbývají žádné lehké zápasy. Je nesmírně důležité, aby byli všichni koncentrováni a šli do všeho na sto procent." Augenthaler nejspíš nasadí identickou jedenáctku, jako při poslední remíze v Norimberku. V útoku bude spoléhat hlavně na Boakyeho, který hraje po uzdravení ve velmi dobré formě. Stále mezi zraněnými je trojka hráčů. Útočník Hanke a záložníci Santana s Menseguezem už si pravděpodobně do konce sezóny nezahrají.

Dortmund během sezóny dokonce na pár kol klesl až na sestupové příčky. To už je však minulost a po několika dobrých výsledcích míří žlutočerní k záchraně. Tu může pojistit už výhra ve Wolfsburgu. "Když tu získáme tři body, bude to paráda," věří v úspěch trenér Doll. "Ale rozdíl mezi námi a Wolfsburgem jsou pouhé dva body. Čekám hodně vyrovnaný zápas, musíme hrát koncentrovaně, jako se nám to v poslední době párkrát povedlo." Dortmund jede do Wolfsburgu v plné síle. Tinga, Dede a Kehl v týdnu překonali své zdravotní trable a jsou připraveni nastoupit. Jediným absentérem tak bude záložník Ricken, který stále zůstává přeřazen do rezervního mužstva.

Pravděpodobné sestavy: VfL Wolfsburg:

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.00 - 2.95

Tip eurofotbal.cz: 0

B. Mönchengladbach - Bayern Mnichov (sobota 15:30)

Zápas těchto dvou týmu by před několika lety mohl rozhodovat o titulu. Letos je však situace jiná, daleko nepříznivější, a Mönchengladbach už dokonce sestoupil. Tradiční tým nezachránila ani třetí výměna trenéra a Nizozemec Luhukay, třetí lodivod v sezóně. "Je to obrovské zklamání. Už při mém nástupu to s týmem nevypadalo růžově, ale na sestup nikdo nepomyslel," klopí oči Luhukay. Zápas proti Bayernu bude pravděpodobně posledním v dresu Gladbachu pro krajního obránce Jansena. Velký zájem o něj má i Bayern. "Zatím jsem se s nikým nedohodl," říká. Gladbach nastoupí bez vykartovaného Gohouriho, v kádru už nejsou Thijs a Sonck a zraněni jsou Neuville, Keller, Daems a Delura.

Bayernu už prakticky o nic nejde. Liga mistrů je velice daleko a čtvrtou pozici zaručující Pohár UEFA těžko někdo ohrozí. V létě se v Mnichově chystá v kádru velká čistka, a tak dostanou šanci hráči, kteří dosud moc příležitostí nedostávali. "Hráči mimo základní sestavu dostanou šanci, aby ukázali svůj talent. Jsme ve fázi přestavby," prohlásil trenér Hitzfeld. Hotovou věcí je změna na brankářském postu, byť dočasná. "Rozhodl jsem se nechat Olivera Kahna doma. Chytat bude Michael Rensing, zaslouží si to," uvedl kouč Bayernu. Hitzfelda trápí velký počet zraněných. Mimo jsou Sagnol, Podolski, Hargreaves, Ismael a Schweinsteiger. Kvůli kartám chybějí van Bommel se Salihamidžičem.

Pravděpodobné sestavy: B. Mönchengladbach:

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.80 - 3.50 - 1.65

Tip eurofotbal.cz: 2

Eintracht Frankfurt - Alemannia Aachen (sobota 15:30)

Bitva jako řemen se očekává v Commerzbank Aréně. Frankfurt okupuje patnáctou, tedy první nesestupovou příčku, a hosté ztrácejí na Eintracht pouhý jeden bod. Vítěz udělá obrovský krok k záchraně. "Každý ví, o co jde," uvědomuje si trenér Funkel. "Budeme se muset vyrovnat s obrovským tlakem. Hrajeme na domácím hřišti a s jediným cílem – vyhrát." V médiích byl za poslední týdny kritizován brankář Nikolov, Funkel mu však věří. "Nemáme problém na brankářském postu, Oka má plnou důvěru," říká. Nic jiného mu také nezbývá, když stabilní jednička Pröll je stále mezi zraněnými. Podobně na tom jsou Jones, Weissenberger a chřipkou stíhaný Thurk.

Aachen je na tom stále hůř, i když záchrana je jen jeden bod daleko. V mužstvu však jsou problémy, což potvrdila i poslední vysoká prohra s Herthou. Trenér Frontzek přijal rázná opatření a z mužstva vyřadil Duma a hvězdného Schlaudraffa. "Sestup nemůžeme odvrátit, když hrajeme s deseti hráči," obul se do Schlaudraffa. "Jeho výkony už dál trpět nemůžu. Na hřišti neexistoval proti Dortmundu, Norimberku ani Hertě." Jan Schlaudraff svou úlohu s výhradami přijal, nic jiného mu také nezbylo. "Normální je posadit hráče, kterému se nedaří, na lavičku," prohlásil. "Ale klukům stále přeji to nejlepší." Kromě dvou suspendovaných hráčů za Aachen nenastoupí ani zranění Straub s Plassheinrichem.

Pravděpodobné sestavy: Eintracht Frankfurt:

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.35 - 4.35

Tip eurofotbal.cz: 1

Hamburger SV - VfL Bochum (sobota 15:30)

Domácí mají na desáté příčce náskok deseti bodů před sestupovou zónou, cíl na sobotu je tedy jasný: definitivně se zachránit. Kromě toho Hamburk stále po očku pohlíží po pohárové Evropě, kvalifikace do Intertoto Cupu stále není nereálná. "Nejdřív se musíme zachránit, až potom se můžeme rozhlížet dál," odkrývá priority trenér Stevens. Nizozemský kouč si přeje dobrý výsledek, která by potěšil fanoušky HSV. "Naši příznivci nás fantasticky podporovali v těžkých časech. Chtěli bychom jim to splatit. Víme, že nejdůležitější jsou pro fanoušky výsledky," říká. Reinhard s Kompanym jsou zraněni, Atouba po vyloučení v posledním zápase duel proti Bochumi musí vynechat.

Podobně jako Hamburk je na tom Bochum. I hosté by si v sobotu rádi zajistili prvoligovou příslušnost i na příští sezónu. Tým trenéra Kollera přijel ve velké pohodě, vždyť naposledy doma dokázal obrat o všechny body vedoucí Schalke a značně tak zamotat boj o příčky nejvyšší. "Nikdy jsem neviděl v ulicích Bochumi tolik lidí v našich dresech," těšilo Kollera. Hosté vsadí na osvědčenou sestavu, jediným absentérem je obránce Meichelbeck. "Nejsme na prázdninách. Sezóna pro nás ještě zdaleka neskončila, a tak se pokusíme o co nejlepší výkon a výsledek," velí Koller. K záchraně je připraven znovu přispět i nejlepší střelec celé Bundesligy Theofanis Gekas.

Pravděpodobné sestavy: Hamburger SV:

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.81 - 3.20 - 4.25

Tip eurofotbal.cz: 1

Reklama