Hlavní obsah

Gambrinus liga očima experta

Jediné výhry hostů se o víkendu dočkají fotbaloví fanoušci v České republice. Zklamaní by měli být diváci na Letné, odkud si všechny body odveze Liberec. Myslí si to zástupce bwin v ČR a výkonný ředitel blšanského klubu Jindřich Rajchl, který pro Eurotip.cz okomentoval víkendové kolo nejvyšší soutěže.

Foto: Eurotip.cz

Soutěž Eurotip.cz

Článek

Neklidné spaní stále mají tři kola před koncem sezony fotbalisté Zlína. Hráči z Baťova města se pohybují pouhé dva body nad pásmem sestupu a pro svůj klid by měli proti Českým Budějovicím, které prohrály tři zápasy v řadě, naplno bodovat. "České Budějovice už nemají o co hrát, jsou v klidném středu tabulky. Zlín pořád hraje o záchranu a myslím, že doma, kde hraje o dost líp než venku, potvrdí to, že potřebuje vyhrát. Můj tip je jednička," říká Jindřich Rajchl.

Plzeň - Slovácko "To je trošičku problematickej zápas. Slovácko hraje venku velmi dobře, ale Plzeň je v současné době v laufu. Má výborně složený kádr, mají vynikající obranu s Martinem Müllerem a Michalem Daňkem v bráně, takže si myslím, že i tady dokáže domácí tým vyhrát. I přesto, že Slovácko potřebuje body," tipuje další jedničku zástupce bwin.

Dva týmy, kterým jediná výhra stačí k záchraně, se utkají v Kladně. Domácí dokázali naposledy naplno bodovat na hřišti Slovácka a další tři body si chtějí připsat i proti Příbrami. "Tady bych si vsadil na remízu. Oba dva týmy mají velký problém se střílením gólů. Mostu se nedaří, útočnou fázi má velmi slabou, vždycky spoléhal na Gašpaříka a Pikla, což je ale málo. Kladno ani doma, ani venku není žádným přeborníkem ve střílení gólů. Tady bych si tipnul remízu, dokonce možná i přesný výsledek 0:0," tvrdí výkonný ředitel FK Chmel Blšany.

Jeden z kandidátů na titul, Mladá Boleslav, si dokázal v týdnu odvézt bod ze stadionu Slavie. Svou formu budou chtít Středočeši potvrdit i na vlastním stadionu, kde na jaře jenom vyhrávají, proti Ostravě. "Tam si myslím, že domácí jednoznačně půjdou za titulem. Rozhodně ještě neztratili šanci, protože ostatní konkurenti příliš nezáří. Ostrava je venku poloviční oproti domácím zápasům, tady bych si vsadil jedničku," tipuje expert.

Souboj soupeřů ze středu tabulky uvidí diváci na severu Čech. Domácí Jablonec přivítá Brno, které má za sebou nepříjemnou sérii čtyř porážek v řadě. "Tady bych si dokázal přestavit remízu. Brno dokáže venku zahrát dobře; proti Boleslavi se mu nezadařilo, ale Mladá Boleslav je přeci jenom silnější káva než Jablonec. Ten dokáže velmi potrápit favority, jako třeba Spartu, Slavii, ale proti těmhle soupeřům se Jablonci příliš nedaří, nedokáže zúročit tu svoji herní převahu góly. Opět bych si tu tipnul nulu," říká Jindřich Rajchl.

Další z týmů ohrožených sestupem, Olomouc, se pokusí získat cenné body na hřišti Teplic. To rozhodně nebude lehký úkol, domácí totiž dokázali získat z posledních tří zápasů devět bodů. "Zase bych si tipnul nulu. Podle mě to bude další zápas, ve kterém padne hodně málo branek, Teplice mají dobrou obranu, na druhou stranu Olomouc potřebuje body, aby se zachránila... Viděl bych to na remízu," věří v další nerozhodný výsledek zástupce bwin.

Do velké mizérie se ke konci sezony dostali hráči pražské Slavie. Svěřenci trenéra Jarolíma nevyhráli už šest zápasů, v nichž nastříleli pouhé dva góly. Dostanou se z krize na hřišti zachraňující se Příbrami? "To je zase velmi ošidný zápas. Příbram potřebuje body, Slavia taky, ale vůbec se jí nedaří a nemyslím si, že by se měla chytit zrovna v Příbrami. Problémy má od zápasu se Spartou, kdy trenér Jarolím zásadně zamíchal se sestavou. Řekl bych, že trošku necitlivě dal na levýho obránce Aleše Urbánka, což není jeho post. Slavia potom ztratila drajv a potvdilo se pravidlo, že vítězná sestava se nemění. Slavia k tomu sáhla, vymstilo se jí to a řekl bych, že i v tomhle zápase domácí zvítězí, protože Příbram ty body potřebuje a Slavia je v herní krizi," říká expert.

Nejsledovanějšího zápasu 28. kola Gambrinus ligy se fotbaloví fanoušci dočkají až v pondělní dohrávce. Vedoucí Sparta v ní přivítá Liberec, který ji stíhá z druhého místa. "Jestliže jsem nikde netipoval dvojku, tak tady si ji tipnu. Liberec v současný době hraje ve velký pohodě, daří se mu. Honza Nezmar celý jaro hraje výborně, je to typ útočníka, který já osobně mám moc rád, jde za každým balónem, vyhrává spoustu soubojů a pro Liberec je neskutečně platným hráčem. K tomu se chytil Pudil, řekl bych, že nejtalentovanější fotbalista v současným českým fotbale. Sparta sice dokázala porazit Slovácko, ale dlouhodobě nehraje v úplný pohodě. Problém Sparty je dlouholetý a jeho řešení by vyžadovalo zásadní restrukturalizace přístupu ke sportovnímu úseku v klubu. To by trvalo rok nebo dva, v současné době si myslím, že Sparta nemá na to, aby konkurovala nejlepším českým týmům, byť je díky štěstí a neschopnosti ostatních týmů v čele ligy. Myslím si, že Liberec tenhle zápas vyhraje, protože disponuje lepším kádrem," uzavírá Jindřich Rajchl.

Reklama