Hlavní obsah

Souboj titánů: Holandsko - Portugalsko

Holandsko se po první vyhraném zápase na Evropském šampionátu hráčů do 21 let dostalo do čela skupiny A a dnes by si jej určitě rádo pojistilo. O druhé a třetí místo se dělí Portugalsko a Belgie, kteří mají po bodu. Na konci tabulky je zatím Izrael.

Článek

V prvním utkání si domácí Holandsko poradilo s Izraelem 1:0, když výhru zajistil již v 10. minutě záložník Maduro. Překvapivým tahem bylo rozestavení 4-4-2 oproti klasické hře holandských týmů na tři útočníky. Po vyhraném utkání panuje v týmu dobrá nálada, ale trenér nebyl s výkonem týmu nebyl příliš spokojen. „Je to více uvolněné, než loni a s každým se dá lépe domluvit. Musíme se však ještě hodně zlepšovat,“ říká kouč Foppe de Haan.

Domácí se budou muset obejít bez záložníka PSV Eindhoven Ismaila Assaitiho, který si proti Izraeli poranil koleno, ale stále zůstává v týmu předpokládá se jeho návrat v průběhu turnaje. Nahradí ho běhavý záložník FC Twente Otman Bakkal. Feynoordský Royston Drenthe se přesune na levý kraj místo Harise Medunjanina. V základní sestavě se rovněž objeví obránce AZ Alkmaar Ryan Donk, kterého de Haan označil jako nového Jaapa Stama. Donk však není zrovna v nejlepším rozpoložení kvůli dopravní nehodě jeho sestry.

Hosté z Portugalska budou chtít po prvním klopýtnutí získat všechny tři body. V úvodním zápase totiž pouze remizovali 0:0 s Belgií. Belgičané měli několik dobrých příležitostí vstřelit branku, ale bohužel pro ně se jim to nepodařilo. Hvězda Werderu Brémy Hugo Almeida se vyjádřil ve smyslu že nervozita po nepodařeném výsledku je pryč a věří ve vítězství. „Musíme vyhrát, nebo získat alespoň jeden bod. Lze očekávat rozhodně jiný průběh utkání než proti Belgii“, dodává kapitán Portugalska. De Haan tvrdí, že Portugalsko jenom remizovalo hlavně kvůli tomu, že nehraje jako tým a každý hráč hraje pouze na sebe.

Dlouhodobě již také platí že hráči Portugalska rádi simulují, což by se jim nemuselo na půdě pořadatele vyplatit. „Doufám, že se potvrdí má slova o tom, že se de Haan mýlí. Myslím si, že zvítězíme, avšak Nizozemí má dobré mužstvo a my je respektujeme“, říká trenér Jose Couceiro. Domácí prostředí nemusí být vždy výhodou. Dalším plusem pro hosty by měl být více útočný styl Oranjes ve srovnání s Belgií, ze kterého samozřejmě plynou mezery v obraně. Jediným hráčem, se kterým nemůže Couceiro počítat je Ricardo Vaz Té. Ten však nenastoupil ani k úvodním zápasu a očekává se tedy nezměněná sestava.

Dnes se dá očekávat velmi vyrovnaná bitva. Bookmakeři sázkové kanceláře bwin jsou stejného názoru a na oba protivníky vypsali shodný kurs 2.55 Na remízu si můžete vsadit v kursu 3.15.

Reklama