Hlavní obsah

Karloviče čeká znovu Clement

Velmi blízko svému teprve druhému turnajovému vítězství na okruhu ATP je tenista Ivo Karlovič. Obrovitý Chorvat se v Nottinghamu dostal až do finále, kde dnes narazí na Francouze Clementa.

Foto: Internet

Ilustrační foto - tenis.

Článek

Ať už dnešní zápas dopadne jakkoliv, letošní sezonu si bude Karlovič velmi dobře pamatovat. Tenista, jehož styl ho předurčuje k úspěchům především na rychlejších površích, svůj zatím jediný titul získal právě v tomto roce. A paradoxně na pomalém povrchu, když v americkém Houstonu porazil několik zkušených antukářů a radoval se bez ztráty setu. Od té doby už se ale Karlovič dokázal skvěle adaptovat i na trávu: na challengeru v Surbitonu došel až do finále, kde nestačil na Tsongu, v Londýně dokázal porazit i Safina, aby ve čtvtfinále prohrál s Arnaudem Clementem, a tento týden v Nottinghamu dokráčel znovu do finále. Během své cesty tu ztratil jediný set; poté, co v prvním kole přehrál Wawrinku, se ve druhém trápil s Francouzem Simonem, kterého porazil až po bitvě 7-6 6-7 6-4. Ve čtvrtfinále už mu Del Potro znovu nedokázal sebrat set, stejně jako v semifinále Dmitrij Tursunov.

Soupeřem ve finále mu bude Arnaud Clement. Také on své turnajové úspěchy dokáže snadno spočítat - radoval se čtyřikrát v letech 2000, 2003 a 2006 a s výjimkou posledního úspěchu ve Washingtonu to pokaždé bylo na domácích turnajích ve Francii. Nyní má na dosah první titul také na trávě. Loni se mu na ní příliš nedařilo, ale v dřívějších letech dokázal, že mu zelený povrch sedí; například v nizozemském Hertogenboschi se dvakrát dostal do finále, kde pokaždé nestačil na silného domácího Schalkena. V letošní sezoně se Clementovi dlouho vůbec nedařilo. Trápil se v hale, nepomohl mu ani přechod na venkovní hard a přes druhé kolo se nedostal ani poté na antuce. Až na trávě se chytil. V Londýně se i přes svého dnešního soupeře, s nímž si vylepšil bilanci na 2-1, dostal do semifinále, kde nestačil na krajana Mahuta. V Nottinghamu pak dokázal porazit zkušeného travaře Johanssona, Gabashviliho, Richarda Gasqueta i dalšího Švéda Bjorkmana se ztrátou jediné sady.

Ve finále tak proti sobě nastoupí dva hráči s dobrou formou, pro něž je tráva možná vůbec nejsilnější povrch. I na ní svedli vyrovnané zápasy, a proto dnešní utkání nemá podle bookmakerů výrazného favorita. Nepatrně víc věří sázkové kanceláře Karlovičovi, na kterého vypsali kurs 1.75. Myslíte si, že Clement proti svému soupeři zvítězí na trávě i potřetí? Potom si vsaďte na Francouze, kurs je 1.85.

Reklama