Hlavní obsah

Začátek Wimbledonu narušil déšť, Henman si musí na čtrnáctý start počkat

Dnes měl v 13h začít program dalšího ročníku Wimbledonu. Grandslam hraný na trávě však hned na úvod narušuje déšť, se kterým na britských ostrovech musíme počítat. Předpověď na dnešní den není moc příznivá, ale pokud by se dešťové mraky rozehnaly, můžeme se ve večerních hodinách těšit na souboj domácího Tima Henmana se Španělem Carlosem Moyou.

Foto: Internet

Tim Henman.

Článek

Tim Henman je dvaatřicetiletý Brit, do kterého vkládali fanoušci naděje, že díky němu zůstane titul z Wimbledonu konečně doma. Čtyřikrát byl už celkem blízko, ale pokaždé neprošel přes předposlední překážku, a to semifinálového soupeře. Dvakrát mu cestu skřížil Pete Sampras a jednou Ivaničevič s Hewittem. Za poslední dva roky Tim sehrál dva vítězné pětisetové zápasy nad Nieminenem a Söderlingem. V druhém kole ho však zastavil Tursunov a minulý rok pozdější vítěz Federer.

Nejlepší tenisové roky má Henman již za sebou a fanoušci se už poohlížejí po mladší tenisové naději. Stále je však Tim velmi oblíbeným nejen u domácích fanoušků. Pro dvaatřicetiletého Brit je travnatý povrch oblíbeným. Přesto na něm nevyhrál jediný turnaj. V Nottinghamu byl pouze jednou v semifinále a na oblíbeném turnaj v Queen’s Clubu v titul nepřetavil ani jednu ze tří účastí ve finále. Letos dokázal vyhrát pouze nad Nicolasem Mahutem, Robinem Haasem, Igorem Sijslingem a Michaelem Russellem. Zbylých osm zápasů prohrál, a to i s hráči jako Gulbis, Almagro nebo Cilic.

Carlos Moya nezůstává nic dlužen svému původu. Jako Špatněl preferuje hlavně antuku, zahrát umí i na hardu. Na trávě žádný turnaj nevyhrál. Největším úspěchem pro něj bylo semifinále v Halle 1999 a ve Wimbledonu osmifinále z roku 2004. Zároveň to byla jeho poslední účast na tomto granslamu. I to vypovídá o jeho „oblibě“ travnatých kurtů.

Letos však třicetiletý Španěl cítí dobrou formu, a tak jede zkusit štěstí po třech letech i na grandslam do Londýna. Vítěz French Open 1998 hrál letos již dvě finále (na hardu v Sydney a na antuce v Acapulcu). Poslední dva turnaje na antuce mu také vyšly. Na Tenis Masters Series v Hamburgu prohrál až v semifinále s pozdějším vítězem Federerem a na French Open ve čtvrtfinále nestačil na kamaráda Rafaela Nadala, který turnaje následně také vyhrál. Přípravu na Wimbledon však Carlos vynechal.

Henman se dnes s Moyou utká již podesáté. Bilanci má mírně lepší Carlos, který vyhrál o jeden vzájemný duel více. Poslední dva zápasy byly v režii Španěla. Ovšem naposledy spolu hráli v roce 2003 a to byly oba hráči, a hlavně Henman, v jiné formě a patřili ke světové špičce.

Tento zápas by měla vysílat v přímém přenosu ČT4 Sport a měl by být k vidění kvalitní tenis. Sázková kancelář Bwin.com mírně favorizuje domácího hráče, tedy Henmana. Na něj vypsala kurs 1,67. Na výhru soupeře je k dispozici o pár desetin vyšší kurs, a to 1,95. Osobně ale očekávám lepší hru od Moyi, který je v lepší formě, a když nemá trávu příliš v oblibě, tak by měl na hůře hrajícího Henmana stačit.

Reklama