Hlavní obsah

Souboj překvapení uplynulých grandslamů

Velmi dobrý tenis hráli na Roland Garros, respektive Wimbledonu Igor Andrejev a Janko Tipsarevič. Rus skončil na pařížském podniku ve čtvrtfinále, Srb o kolo dříve ve Wimbledonu. Dnes se oba hráči utkají ve vzájemném souboji na antuce v Amersfoortu.

Foto: Internet

Ilustrační foto - tenis.

Článek

Bude to jejich první duel i proto, že oba stále patří mezi mladší generaci tenistů. Rus toho za poslední rok moc neodehrál, po loňském French Open se totiž vážně zranil a dlouhou dobu marodil. Podle svých slov ho ani k tenisu nic moc netáhlo a jeho pauza se tak protáhla. Poté však přišel den, kdy Andrejev opět dostal chuť a vrátil se k tréninku. Od té doby nezaznamenal žádný výraznější úspěch, kromě svého výborného vystoupení v Davisově poháru, v jehož rámci si poradil s Fernandem Gonzalezem a Nicolasem Massuem. Ve skvělém světle se tak předvedl až na letošním Roland Garros. Tenisoví odborníci nevěřili, že se mu podaří přejít přes první kolo, jelikož mu los přisoudil Andyho Roddicka. Američan ale jen potvrdil, že pro něj antuka není silnou stránkou, a Andrejev tak mohl začít své vítězné tažení pařížským grandslamem. Jeho spanilou jízdu nezastavil v dalším kole Nicolas Massu, následně ani momentálně výborný Francouc Paul-Henri Mathieu a v osmifinále uspěl Rus i nad Marcosem Baghdatisem, který na dvorcích Roland Garros předváděl rovněž skvělý tenis. Stopku mu vystavil až v dalším kole Srb Novak Djokovič. Přesto se Andrejev posunul žebříčkem ATP o 65 příček výše a v tuto chvíli je 54. hráčem světa. Výborně si vedl i před týdnem v Gstaadu, kde postoupil až do semifinále a jen potvrdil své antukové schopnosti.

O svůj další úspěch se dnes popere s potetovaným „Tipsym“. Přesně tak zní přezdívka dalšího ze srbských tenistů, kteří v posledních sezonách vlítli na tenisové dvorce jako uragán. „Kdo ví, možná bych byl dnes lepší, kdybych žil na Floridě. Miloševič zničil nejen naši zemi, ale i náš sport,“ myslí si chlapík s piercingem v obočí a vytetovaným citátem Dostojevského na těle. Nezdolného Tipsareviče proslavil nedávný Wimbledon, na němž ve třetím kole v pětisetové bitvě porazil Fernanda Gonzalese. „Jsem bojovník, a to mají lidé rádi,“ řekl po utkání Srb, který vnesl do tenisového světa jinou kulturu a který je v žebříčku ATP v tuto chvíli o sedm pozic před svým dnešním soupeřem.

Podle bookmakerů společnosti bwin je Tipsarevič outsiderem dnešního zápasu s kursem 3.15 na jeho vítězství. Sázka na to že do druhého kola postoupí ruský tenista, je oceněna kursem 1.27.

Reklama