Hlavní obsah

Souboj generací: Murray - Bjorkman

Druhé kolo US Open dnes nabídne několik zajímavých zápasů. Jedním z nich bude i premiérový souboj mezi Andym Murrayem a o 15 let starším Jonasem Bjorkmanem.

Článek

Nadějný Skot Andy Murray vstoupil do letošní sezony na výbornou. Na tvrdém povrchu v katarském Dauhá prohrál až ve finále s Chorvatem Ljubičičem a následně došel do osmifinále Australian Open, kde mu cestu zkřížil Rafael Nadal. Svůj letošní první triumf slavil 20letý Skot v San Jose, když ho nezastavila ani jména jako Andy Roddick nebo Ivo Karlovič. O týden později v semifinále v Memphisu mu však Američan Roddick porážku oplatil.

Mezi nejlepší čtyři se poté probojoval i v Indian Wells a Miami, ale na obou prestižních podnicích prohrál s Novakem Djokovičem. Několik turnajů sehrál i na antuce, ale bez výrazného úspěchu. Na turnaji ATP Masters Series v Hamburgu si aktuálně 19. hráč světa navíc přivodil nepříjemné zranění zápěstí, které ho vyřadilo na téměř tři měsíce ze hry. Na dvorce se vrátil před necelým měsícem v Montrealu, ale už ve druhém kole mu vystavil stopku Ital Fognini. Že návrat nebude pro Murraye zrovna jednoduchý, potvrdil Skot následně i v Cincinnati, kde podlehl v úvodním kole velmi hladce Baghdatisovi.

Poslední grandslam sezony však rodák z Dunblane odstartoval na jedničku - po setech 6-2 6-3 a 6-0 vyřadil Pablo Cuevase. „Potřebuji však ještě dostat sílu do forehandu, která mi stále chybí,“ konstatoval po zápase Brit, jehož dnes čeká rozhodně silnější soupeř.

Tím bude hráč z jiné generace - 35letý Jonas Bjorkman. Jeho tenisová kariéra je samozřejmě už na samém závěru, ale přesto stále patří mezi elitu. Momentálně je 55. hráčem světa - nejlépe na tom byl v roce 1997, když se 3. listopadu dostal na čtvrtou pozici. V posledních sezonách se však spíše specializoval na čtyřhry, ani letos tomu není jinak. Momentálně je šestým nejlepším deblistou na světě. V páru s Mirnyjem se v roce 2007 už dokázal probojovat například do finále Australian Open.

Úspěchy však letos zaznamenal i v singlu; čtvrtfinále si zahrál na turnaji v Marseille a dokonce do semifinále se probojoval v červnu v Nottinghamu, kde ho vyřadil až Arnaud Clement. Tím jen potvrdil své umění na trávě, které aktuálně prokázal i na Wimbledonu, kde si loni zahrál semifinále a letos skončil v osmifinále na raketě Tomáše Berdycha. Úspěch zaznamenal už i na US Open - v pro něj nejlepším roce 97 se probojoval do semifinále. Letos však takové cíle už rozhodně nemá, i když v prvním kole v pohodě porazil ve třech setech Argentince Guzmana.

Myslíte si, že Brit dnes potvrdí své postavení v žebříčku a proklouzne ve Flushing Meadows do třetího kola? Jestliže ano, tak si vsaďte u společnosti bwin s kursem 1.22. Jste-li opačného názoru, tím pádem věříte kvalitě Švéda, pak využijte kursu 3.42.

Reklama